Прахът на Дейвид Бауи да бъде разпръснат в Бали чрез будистки погребален ритуал. Това негово искане е било записано в завещанието му, заведено в петък в съд в Ню Йорк, съобщава Би Би Си. Наследството на легендарния певец е в размер на около 100 милиона долара – те ще бъдат разпределени между съпругата му Иман и двете му деца – Дънкан Джоунс и Александрия Зара Джоунс.

Половината от имуществото, включително съвместният им апартамент в Ню Йорк, ще бъде за жената на Бауи. Останалото ще се раздели между сина му и дъщеря му. Личната асистентка на певеца Корин Шваб ще получи 2 милиона долара.

Завещанието е написано през 2004 г. В него Бауи иска да бъде кремиран в Бали, но ако това „не е практично“, тогава плахът му да бъде разпръснат там въпреки всичко „в съответствие с будистките ритуали“. Не е ясно дали желанието му вече е изпълнено или предстои.

Тялото на Дейвид Бауи е било кремирано на 12 януари, два дни след смъртта му, в Ню Джърси, според акта за смърт, приложен към завещанието. Новинарски агенции съобщиха, че на церемонията не е имало членове на семейството му или приятели, точно както Бауи приживе е пожелал.

Два дни преди да почине, след 18-месечна битка с рака, певецът издаде нов албум - Blackstar, който се интерпретира като негова епитафия. За трета поредна седмица творбата е номер 1 в британската музикална класация.

Площад Славейков