Левицата няма да поиска вот на недоверие на правителството заради случващото се в правосъдието, обяви пред Дарик радио лидерът на БСП Михаил Миков.

Няма обаче и да бъде дадена подкрепа на Меглена Кунева да стане министър. Според Миков тя отива "да довърши ликвидацията на българското образование", започнала при предишния мандат на ГЕРБ.

Миков допълни, че мотивите за вота на недоверие заради политиката в здравеопазването още не са готови. Следващата седмица в парламента ще има дебати по скандала с ваксините. След това ще бъде внесен вотът.
 

Лидерът на БСП още веднъж потвърди тезата си, че този Висш съдебен съвет трябва да продължи да работи и искането за разпускането му е груба намеса в съдебната власт.

"Така пише в Конституцията. В преходните и заключителни разпоредби на конституционните промени, които не подкрепихме преди около месец и половина, тези, които ги подкрепиха и сега искат оставка на целия колективен орган, те записаха, че ВСС довършва мандата си. Знаете нашите резерви по повод на разделянето, по повод другите проблеми, които съществуват, казани във всички дискусии. Не бяхме чути и сега изведнъж... просто беше паническа реакция. Да си подаде ВСС оставката. А после какво става? Може ли цял орган да си подаде оставката? Оставката е индивидуален акт", допълни Миков.

Той отново се върна към темаата за образованието.

"Виждате големите скандали, които възникнаха. Няма яснота, как изглежда учебната програма на българския ученик и такава скоро не се очертава. Виждате, че се местят едни произведения - „История славянобългарска", други класици -Ботев, Смирненски, Вапцаров. Вкарва се неолиберална идеология в образованието. Натоварва се и с политически очаквания. Чувам, че някои искат да се изучават периоди от историята, които не са история, а са свързани с актуалната политика", каза още червеният водач.

По думите му дебатът за думата „робство" и „присъствие" трябва да приключи и на децата да им се предложи това, което е крайна точка от този дебат.