Руски боен самолет отново е навлязъл без разрешение в турското въздушно пространство. Това съобщи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Хюриет".

Инцидентът станал вчера. Чавушоглу не съобщава къде точно се е случило нарушението. Самолетът бил бомбардировач "Су-34". Външният министър не казва и колко време той е летял над страната му. Но изтъква, че не се подчинил на предупрежденията, отправени на английски език.

Руският посланик в Анкара е бил привикан за обяснение. Чавушоглу предупреди, че при нов такъв случай, отговорността за последващи действия ще лежи изцяло върху Москва.

На 24 ноември 2015 г. бе свален руски бомбардировач "Су-24", нахлул в турското въздушно пространство на границата със Сирия. Командирът на самолета Олег Пешков бе убит от сирийски бунтовници след катапултирането. Загина и руски морски пехотинец, който долетя с хеликоптер да спасява пилотите.

След инцидента между Москва и Анкара избухна дипломатическа и търговска война. Русия забрани вноса на почти всички стоки от Турция и препоръча на гражданите си да почиват в тази страна.