Нова скултура, създадена, за да почете жената на един от бившите румънски премиери Аретия Татареску, ще трябва да бъде преработена. Причината - гърдите й са прекалено големи. С подобно становище излезе преди дни Министерството на културата на Румъния, разказва Daily mail.

Още на официалното откриване в Търгу Жиу, което е родното място на Аретия, се разразил минискандал.Присъстващите доста се изненадали, когато пред тях се открила скулптурата. 

"Има артистично преувеличение и това означава, че няма прилика с истинския образ", изказа се след това един от местните управници. Зам.-министърът на културата Раду Бориану веднага поиска скулпурата да бъде свалена и преработена от автора Пол Попеску. Местната община му е платила 5000 евро за спорното произведение на изкуството.

Попеску обаче се заинати. Според него става дума за напълно субективна преценка за творбата му.

"В края на краищата в изкуството размерът на гърдите е въпрос на вкус. Не е казано, че всички харесваме един тип жени, така както и жените не харесват един тип мъже", даде своята интерпретация местният творец, набеден за цицоман.

"Мисля, че гърдите на скулптурата не са нито много големи, нито много малки. Те са точно такива, каквито трябва да бъдат", заключи Попеску и обясни, че няма да прави корекции на бюста.

Освен това в момента той е зает с нов проект - да изработи най-високата статуия в Европа на египетската богиня Изис. Поръчката дошла от най-богатия човек в района Николае Софиану.

Татареску, чийто паметник буди толкова вълнения напоследък, е родена в Търгу Жиу през 1889 г. След като учи изкуство в Белгия, тя се омъжва за Георге Татареску, който по-късно няколко пъти е министър на външните работи и премиер на страната през 30-те и 40-те години на 20 век . В Румъния тя се приема като еталон за женска красота. Според Daily mail тя е известна и с масовите сватби, които въвежда в северната ни съседка. През 1930 г. организира такава церемония, на която се венчават 1500 двойки.