Леонардо ди Каприо, фаворитът за “Оскар” за ролята си в “Завръщането”, е на път да осъществи мечтата си да изиграе Владимир Ленин.

“Ди Каприо често е сравняван с младия Ленин. Имаме достатъчно възможности и архивен материал да пресъздадем времето на революцията”, заяви днес за радио RB (Radio Baltic) Валерий Карпов. Той е говорител на най-голямото руско филмово студио “Ленфилм”. Студиото е в Санкт Петербург, но не си е променило името като града, който някога се казваше Ленинград. "Ленфилм" е съкращение от "Ленинградски филм".

Незабавно дойде реакция на известния режисьор Владимир Бортко:

“Ди Каприо е велик актьор. Той може да изиграе всичко, което пожелае. С удоволствие бих работил с него, ако би ме поканил за режисьор.”

 

Каква е предисторията?

 

Неделното издание на германския в. “Ди Велт” – “Велт ам Зонтаг”, на 17 януари публикува интервю с холивудската звезда. На въпрос какви роли би изиграл, Ди Каприо отговаря:

“Путин би бил много, много интересен, с удоволствие бих го изиграл. Има и други характерни личности в руската история, които бих изиграл с невероятно удоволствие.” 

На въпрос кои са те отговорът е:

“Господи, Ленин! Но не правете от това голяма история. Няма проект "Ленин", нито сценарий, нито каквото и да било друго.”

Ди Каприо има специално отношение към Русия.

Леонардо Вилхелм ди Каприо е роден на 11 ноември 1974 г. в Лос Анджелис от брака на германката Ирмелин Инденбиркен и Джордж ди Каприо, който пък е от италиански произход. Актьорът има определени сантименти към Русия и това не е случайно. Баба му по майчина линия Хелене Инденбиркен всъщност е родена през 1915 г. в Царска Русия като Елена Смирнова, която имигрира в Германия.

Явно от “Ленфилм” са прочели интервюто на Лео ди Каприо и предложението да изиграе ролята на Ленин вече е факт.

Американец в ролята на вожда на революцията в Русия? Това е разгневило членовете на компартията.

“Вече изпратихме писмо до “Ленфилм”. На тези хора им казахме, че подобна стъпка ще провокира вълна от протести. Ние ще организираме редица акции в близост до филмовото студио. Просто няма да пускаме никого да приближи, камо ли да влезе. Кинаджиите да си изберат руски актьор”, заяви в Санкт Петербург Сергей Малинкович от Комунистическата партия на руската федерация (КПРФ).

Това едва ли би попречило на“Ленфилм” да осъществи проекта си, коментират запознати. Още по-малко би стреснало Леонардо ди Каприо.