Американският инвеститор Ян Аронов, който преди седмица заяви пред интернет телевизията BiT, че му е искан подкуп от €500 000, за да придобие активите на "Химко", отново се появи в ефира ѝ днес. Но от участието му не излязоха никакви съществени детайли, които да осветлят разпродажбата на врачанския химзавод, който беше придобит на търг от компанията на депутата от ДПС Делян Пеевски "НСН Инвестмънт".

US ИНВЕСТИТОР: ПОИСКАХА НИ €500 000 РУШВЕТ ЗА "ХИМКО"

ПЕЕВСКИ ВЗЕ И "ХИМКО"-ВРАЦА

От участието на Аронов в предаването "Просто Диков" стана ясно, че той е от руски произход, но от 21 години живее в Америка. Интервюто с него се водеше на руски език по скайп. А компанията ANJ Group Corp., която искала да купи "Химко", се оказа притежание на него и членове на семейството му.

ДВЕ ПРОКУРАТУРИ РАЗСЛЕДВАТ СИГНАЛА НА АМЕРИКАНСКИЯ ИНВЕСТИТОР ЗА ХИМКО

Аронов повтори твърденията, които бяха изложени в писмото му до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американския шарже д'афер Мартина Стронг.

ЕТО ГО ПИСМОТО НА АМЕРИКАНЦИТЕ ДО БОРИСОВ ЗА ХИМКО

Той обясни, че сумата от €15 000, която била дадена пред свидетели на синдика на предприятието Росица Томова е за организиране на три посещения на екип от специалисти в завода, които да оценят имуществото му.

Аронов не разбрал какво се случва до последния момент. 

"Основното мое неразбиране беше следното - имам подписани 3 протокола със синдика Томова, смятам, че ако съм се заявил като клиент-купувач на "Химко" синдикът би трябвало да общува с нашия адвокат, да ни предупреди за датата на провеждане на конкурса. Тя нали представя държавата, интересува да има конкуренция... Никой не ни беше предупредил за конкурса, който беше провеждан два пъти, на нашия адвокат никой не се е обаждал", оплака се американският инвеститор.

Визирайки темата за искания подкуп от €500 000 за покупката на "Химко" от г-н Богданов, който се представил като съветник на премиера Борисов, Аронов не можа да си спомни неговото име, въпреки че адвокатът му имал негова визитна картичка.

За капак Аронов заяви, че не са приели условията, при които е бил сключен договорът - сиреч, продажбата на активите на Химко на "НСН Инвестмънт".

Но обеща следващата седмица пред BiT да даде координати на някои от шестимата души, които присъствали на срещата със синдика Томова и г-н Богданов, когато били поискани тези €500 000. Намирането на контакт с тях било трудно, защото те "летели много".

Аронов смята да дойде в България само ако бъде възбудено наказателно дело, за да свидетелства по него.