В последно време срещу мен се води една негативна, клеветническа кампания, пълна с лъжи, недомислици и измислици. Аз не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и да е решението на българското правителство. Но каквото и решение да вземе, смятам, че е недостойно да се води такава кампания срещу мен.

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, коментирайки пред Би Ти Ви евентуалната си кандидатура за генерален секретар на ООН, за която бе номинирана от правителството на Пламен Орешарски.

Тя подчерта, че проявява разбиране към реакцията на Алекс Алексиев, който търси убийците на баща си Райко Алексиев, но обвиненията, че нейният баща има отношение към това са абсолютни измислици и лъжи. "Баща ми е представлявал едно поколение, антифашист, партизанин, не смятам, че затова носи прегрешения", заяви Бокова.  Най-много я дразнели критиките към баща й от децата на негови съратници. Тя подчерта, че в едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени за това, което правят, а не кой е баща им.

Аз съм това, което съм, подчерта Бокова. От 25 години съм публична личност, от 25 години работя за тази държава, за присъединяването ни към ЕС, към НАТО. Работя за престижа на тази държава.

Ирина Бокова потвърди, че притежава имоти в САЩ, и никога не го е отричала. "Всичко е в съответствие с моите законни доходи", заяви тя и подчерта, че получава "една от най-големите заплати в системата, доближаваща се до заплатата на генералния секретар на ООН". Била богата с петима внука.

Бокова отказа да коментира каквото и да е било от вътрешната политика на България, и подчерта, че не е назначена, а е избрана на сегашния си пост.