ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
Русия е подала жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу законодателството за либерализиране на енергийния пазар в Европейския съюз, така наречения Трети енергиен пакет, предаде руският интернет портал РБК, позовавайки се на неназован източник от организацията.
Според него Русия се жалва, че пакетът я дискриминира. Той не позволява на територията на ЕС една и съща фирма да произвежда енергията и да я пренася. За руския монопол „Газпром“ това означава, че не може да притежава тръбите, по които тече доставяния от него газ. Законодателството изисква също всички други доставчици да имат еднакъв достъп до газопровода и той да има независимо управление.
СТО и Европейската комисия не можаха веднага да потвърдят съществуването на такава жалба. Ако информацията на РБК е вярна, тя означава, че ЕС и Русия ще имат 2 месеца да се споразумеят и ако не успеят, по спора ще има арбитраж.
Миналия декември Комисията поиска от шест държави-членки, между които и България, да преразгледат двустранните си споразумения с Русия за изграждане на проектирания газопровод „Южен поток“, за да ги приведат в съответствие с Третия енергиен пакет. Русия не е склонна за такова преразглеждане. Тя обаче прие да преговаря с 6-те държави, представени технически от Европейската комисия. Преговорите са в застой заради кризата в Украйна, която обтегна отношенията между Русия и ЕС. 
Комисията предупреди страните, че ще понесат правни последствия, ако газопроводът започне да работи при сегашните условия. Русия също заплаши да ги съди, ако не изпълнят двустранните си споразумения с нея.
Русия може да получи изключение от изискванията на Третия енергиен пакет за ограничен период от време и при определени условия, ако кандидатства. Така тя е получила изключение за наземната част на газопровода „Северен поток“, който я свързва пряко с Германия по дъното на Балтийско море. Тя обаче не е подала такава молба. Руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов каза през януари, че страната му по-скоро би желала Третият енергиен пакет да се адаптира към „Южен поток“. ЕС изключва това. 
Европейският парламент гласува на 17 април с голямо мнозинство незаконодателна резолюция, призоваваща 6-те правителства да изоставят проекта и да търсят алтернативи на руските доставки. 
Българското правителство настоява, че ще строи „Южен поток“, защото той е национален приоритет.