"Без да отричаме всички страници от българската история, включително актовете на несправедливо и незаконно насилие, ние трябва да разберем, че отбелязването на такива дати не може да бъде използвано като опит за по-нататъшно разделение на българската нация. Ако продължаваме по този път в България ще трябва да бъдат издигнати в центъра два монумента - единият паметник на глупостта, а другият - още по-голям паметник на подлостта и предателството".

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-шефа на парламента Янаки Стоилов (БСП) в изказване по повод навършването вчера на 71 години от изпълението на присъдите на Народния съд.

"Искаме да бъдем от тези, които да издигнат съзиданието, които да отдават необходимото уважение на всички хора, борили се за своите идеи, които последователно са ги отстоявали и които са допринесли за добруването и независимостта на българския народ", допълни Стоилов.

Според него именно това е голямата поука от всички исторически дати.

Стоилов каза още, че историята не трябва да бъде забравена, но не може да се живее само с история. Според него опитите днешните проблеми на България да бъдат обяснявани с това, което е станало или което не е станало в предишни години е оправдание. Стоилов припомни и думите на Александър Лилов, че тази страница трябва да бъде затворена и репликата на Жельо Желев, че преди да бъде затворена тя трябва да бъде прочетена.

"Това четене упорито продължава вече 25 години. Но четенето не бива да бъде извинение за това какви страници се пишат днес. Днес новата вълна на антикомунизъм е по-силна, отколкото преди десетина години. Да, имало е жертви. Но тук трябва да кажем, че не всички жертви са невинни. Тази гражданска война в България продължава около четвърт век. Съжалявам, че днес ние отделяме толкова голямо внимание на тези въпроси", каза Стоилов.

Преди него Димитър Шишков от Реформаторския блок също направи изказване по темата.

"Народният съд узакони левия червен терор в България и я продаде на Съветския съюз. Съдът е учреден с указ на 4 октомври 1944 г. и изпреварва с почти месец Московското примирие от 28 октомври 1944 година. Никой не предвижда нито близо 3000 смъртни присъди, нито почти 200 доживотни присъди като резултат от този трибунал", заяви Шишков.

Той посочи, че народният съд изпреварва с няколко години и разпоредбите на Парижкия мирен договор и този документ, подписан от България, не оправдава нито червения терор и избиването без съд и присъда на хиляди българи, нито правния произвол на народния съд.

"Нека сведем глава и помълчим - всеки със своите спомени за близки и приятели и велики български мъже", завърши Шишков.