Папа Франскис скоро ще направи дебют на големия екран. Светият отец ще изиграе себе си във филм с работно заглавие "Отвъд Слънцето". Лентата ще пресъздава "семейно приключение, базирано на госпъл музиката".

Негово светейшество е помолил създателите на произведението да направят филм за Господ и неговите послания и връзки с децата. Всички приходи ще отидат като помощи за бедните малчугани от Аржентина - родината на папа Берголио.

"Това не е просто филм за хората, това е послание към тях", казва съоснователят на компанията Ambi Pictures Андреа Йерволи.

"Нямаме думи да опишем нашето вълнение и благодарност към Негово светейшество, че прие да участва във филма. Искаме да изпратим послание до всички, особено децата, а кой по-добре би могъл да свърши тази духовна и социална работа от папата", обяснява Йерволи.

Досега в доста филми, включително класическата трилогия "Кръстникът", е пресъздаван персонажа на пастира на католиците. Но винаги в изпълнението на актьори. Сред тя са Джон Гудман, Роби Колтрейн и Боб Хоскинс. Но никога досега в ролята на Светия отец не е влизал истинският папа.

Сцената и екранът все пак не са чужди на папата. През ноември Франциск пусна албум с негови проповеди и молитви на фона на рок музика. А при посещението си в САЩ през миналата година на една от неговите меси пяха Арета Франклин и Андреа Бочели.