Европейският съюз и САЩ са стигнали до съгласие по ново споразумение за защита на личните данни, след като Съдът на ЕС отмени миналия октомври съществуващата правна рамка в тази област, наречена "Сигурно пристанище" - Safe Harbour.

"Имаме сделка", написа в туитър Кристиан Виганд, говорител в Европейската комисия по въпросите на правосъдието, ден след като преговарящите съобщиха, че съгласие все още липсва.

Това означава, че европейските регулатори по защитата на личните данни няма да се налага да спират трансферите им през океана. Днес и утре те заседават в Брюксел, за да решат как да действат в създалата се ситуация.

Подробности за постигнатото споразумение не бяха веднага известни.

Трансфер на лични данни има в различни области - транснационалните компании споделят лични данни за своя персонал от двете страни на Атлантика. Потребителите попълват лични данни, когато плащат с кредитни карти в онлайн търговията или при резервация на билети за пътуване. Търсачката "Гугъл" и социалната мрежа "Фейсбук" масово натрупват и анализират лични данни на потребители с рекламни цели.

Европейското законодателство забранява да бъде споделяна информация на граждани на ЕС със страни, където стандартите за опазване на личните данни са по-ниски. Сред тези държави са и САЩ. 

Критиките срещу "Сигурно пристанище", система дейтвала 15 години, започнаха след разкритията за масов шпионаж срещу граждани в САЩ през 2013 година.

В решението си от октомври м.г. Съдът на ЕС посочи, че системата "Сигурно пристанище" не задължава американските фирми да се съобразяват с европейските ограничения в използването на личните данни, че неограничена част от тях могат да бъдат използвани не за целите, за които са споделени и че САЩ не гарантират правна защита на собствениците им в случаи на злоупотреба.