Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика призова задочно главния прокурор Сотир Цацаров "да последва своя колега от румънската прокуратура и да остави обществото да направи сериозна съдебна реформа".

Авджийски се изказа на днешното заседание на Висшия съдебен съвет по повод евродоклада, което протича с представители на гражданското общество вътре в залата.

В речта си Авджийски каза, че му е по-лесно да започне с похвалите в документа, които са само 3 - за стратегията за съдебна реформа от декември 2014 г., за антикорупционната стратегия на Меглена Кунева и затова, че съдиите за пръв път са излезли пред гражданите да разговарят открито с тях. "Фактически две от трите похвали са за намерения", обобщи Авджийски.

Той напомни многото негатвни констатации на Еврокомисията, свързани както с ВСС, така и с прокуратурата.

Не е ясно защо г-н Цацаров го няма - неефективното водене на разследването е системен проблем.

Необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати от делата за корупция по високите етажи на властта, продължи Авджийски.

Той наблегна на констатациите на ЕК, че в обвинението има недостиг на ефективност и прекалена йерархичност. След като изреди скандалите, които са сринали доверието и в двете институции - ВСС и и прокуратурата, той  е заяви, че главният прокурор е "действащо лице или участник в почти всички скандали, които изредих".

И го съветвам веднага след като чуе този запис, или му бъде предадено, да последва своя колега от румънската прокуратура и да остави обществото да направи сериозна съдебна реформа, завърши Авджийски.

Правният експерт напомни и говореното на обвинител № 1 напоследък именно срещу изявите на съдиите - това, за което ЕК, единствено ни хвали, както и нападките му срещу журналисти и народни представители поименно.

Членовете на съвета посрещнаха с ледено мълчание изказването му и преминаха към следващия изказващ се член на неправителствена организация.