Милиардерът Доналд Тръмп, кандидат за републиканската номинация за президент на САЩ, шпионинът Едуард Сноудън, канцлерката Ангела Меркел, папа Франциск и жителите на гръцките острови, на които се изсипват стотици хиляди бежанци, са сред номинираните за Нобеловата награда за мир през 2016 година.

Кристиян Берг Харпвикен, шеф на Института за изследвания в областта на мира в Осло, където се намира и Нобеловият комитет, който избира носителите на наградата за мир, заяви вчера гневен, че "било получено предложение за безочливия магнат Тръмп". Той уточни, че е видял част от списъка с издигнатите. Аргументацията за номинирането на Тръмп била формулирана така - "заради енергичните действия за запазване на мира чрез силата на идеология, използвана като оръжие и възпиращо действие срещу радикалния ислям, "Даеш", ядрен Иран и комунистически Китай". По принцип имената на предлагащите се пазят в тайна. Затова и Харпвикен не ги разкрива, само подмята, че бил американски "подател". Но припомня, че бизнесменът не се е посвенил да обяви за персона нон грата в САЩ всички мюсюлмани и да поиска изграждането на "китайска" стена между Мексико и Щатите.

Харпвикен изрази личното си мнение, че Тръмп със сигурност няма да получи приза.

Шпионинът беглец Едуард Сноудън е номиниран, защото "след неговите разкрития са били приети важни мерки за промени в законодателството на САЩ и в защитата на правата на човека като, например, това за незаконното подслушване". Агентът Сноудън изнесе милиони секретни данни от архивите на тайните служби на САЩ, от които стана ясно, че шпионските централи в Щатите записват и следят милиарди хора на месец, включително техните електронни пощи и телефони. Подслушвани са били и такива световни лидери като Меркел, Оланд, Камерън, редица други премиери и държавни глави по цял свят. Сноудън е обявен за предател в САЩ и се укрива в Русия.

Според шефа на Института за изследвания в областта на мира няма начин наградата да бъде присъдена на гръцките островитяни. Първо, защото е прието един приз да се поделя най-много от трима души и второ, защото паричното изражение от 1 000 000 долара практически не може да се раздели между толкова много хора.

Обикновено всяка година се получават около 200 предложения за Нобеловата награда за мир. Комитетът ще заседава за първи път през 2016 година на 29 февруари.