"Ако става въпрос за власт, аз по-вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стана в министерство на образованието”.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева малко след като бе избрана за министър на образованието от парламента. Така тя отговори на критиките, че готова да заеме всякакъв пост.

МЕГЛЕНА КУНЕВА ИЗБРАНА СЪС 106 ГЛАСА, АМА ДВАМА СЕ ОБЪРКАЛИ

Кунева заяви, че нейните подбуди са чисти и иска да направи крачки напред.

"Могат да се загубят много неща, но ако загубиш кураж, губиш всичко. В момента реформите в областта на образованието са въпрос на кураж - състезаваме се с време, качество, с Европа и със света", каза още Кунева.

Според нея за българските училища е важно не просто да са по-добри от своите конкуренти в България, а от тези в Европа. Кунева предложи образованието да бъде национална цел, около която да се обединят и парламента, и нацията.

"За мен тази номинация и развитието в сферата на образованието не беше планирана. Запознах се много ударно с проблемите, които са много тесни за този сектор, но и с тези извън него", каза още Кунева.

Тя благодари на всички министри преди нея, включително на Тодор Танев, и каза, че иска да умножи всичко добро, което е направено.

"Българското образование не трябва просто да излъчва стабилност, но трябва да има силна тяга напред. Това става с изпълнение на закона и с ясна визия за това, какво следва в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен етап".

Това каза още Кунева и поясни, че именно в това вижда своята отговорност.