Екипът от специалисти, който извърши уникална за страната ни вътреутробна операция и спаси живота на неродено още бебе, да бъде специално отличен, предложи министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. С процедурата по награждаване е натоварен здравният министър д-р Петър Москов, след като случаят стана обществено известен в края на миналата седмица.

"Имената на тези лекари са д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова. Всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система", коментира министър Москов. 

Самата интервенция се е състояла в края на миналата година, когато двете млади докторки, специализирали в Германия, установяват, че плодът събира вода в белия си дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, но това е трагедия за семейството, което чака дете от 10 години. Тогава лекарите решават да поставят дренаж в белия дроб още докато бебето е в утробата на майка си. Операцията продължава 12 часа и е направена напълно безвъзмездно, защото не се поема от здравната каса. 

Успехът е безспорен, защото веднага се отразява положително на бебето. След операцията майката успява да износи детето още няколко седмици до 17 декември. В момента бебето е живо и здраво, изписано е, и е почти на два месеца.