Новият министър на образованието Меглена Кунева бе избрана на поста си и благодарение на отсъстващите депутати. В процентно съотношение най-много са лисващите от на ДПС, "Атака" и депутатите, които последваха Лютви Местан. Това става ясно от разпечатката на гласуването в парламента вчера.

По списък ДПС са 30 депутати, а в гласуването участваха 20 първия път и 21 втория път. Това означава, че отсъстващите от движението са били около 30%. "Атака" са 11 депутати, а в залата при избора на Кунева бяха само 5. Това прави повече от 50% отсъствие. Всички 6 депутати на Местан не участваха в гласуването.

Отсъствията от ДПС, "Атака" и хората на Местан са ключови, тъй като Кунева бе избрана с много малка разлика. При първото гласуване тя получи 104 гласа "за", 66 "против" и 32 "въздържали се. При прегласуването 106 бяха "за", 66 "против" и 31 "въздържали се". Така първия път Кунева бе избрана с 5 гласа, а втория път с 8 гласа. Ако процентът на отсъстващите в ДПС, "Атака" и при Местан бе в рамките на нормалното, както е при останалите парламентарни групи, то Кунева нямаше да бъде избрана за министър.

Гласовете "против" и "въздържали се" се групират по партии така:

- при първото гласуване: 35 "против" от БСП, 20 "против" от ДПС, 1 "против" и 6 "въздържали се" от РБ, 3 "против" и 14 "въздържали се от ПФ, 3 "против" от БДЦ, 5 "против" от "Атака", 9 "въздържали се" от АБВ, 2 "против" от независимите.

- при второто гласуване: 35 "против" от БСП, 21 "против" от ДПС, 1 "против" и 6 "въздържали се" от РБ, 2 "против" и 13 "въздържали се" от ПФ, 3 "въздържали се" от БДЦ, 5 "против" от "Атака", 9 "въздържали се" от АБВ, 2 "против" от независимите.

БСП имат 38 депутати, РБ - 23 (13 от тях подкрепиха Кунева, както заявиха предварително), ПФ - 18, БДЦ - 14, АБВ - 11, независмите -  11. 

"Отсъствията на депутати от ДПС не бяха повече от обикновено, толкова отсъстват всеки ден".

Това обясни пред Клуб Z зам.-шефът на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев.

Още вчера от парламентарната трибуна Магдалена Ташева пък изтъкна, че дебатът за Кунева е започнал по-рано от предвиденото и за това част от нейните колеги няма да присъстват.

Очаквайте подробности!