БЕРЛИН – Заловен е мозъкът на готвен кървав атентат в Германия. 35-годишният алжирец е арестуван в приемен център за бежанци в град Атендорн, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, предаде ДПА. Немската новинарска агенция се позовава на сигурен източник от службите за сигурност.

Арестуваният се издирвал и от алжирските власти заради принадлежност към “Даеш”.. Той е преминал военно обучение в Сирия.

В Берлин е задържан още един алжирец. В момента в германската столица се издирва 31-годишен мъж, а в Хановер – 26-годишен чужденец, националността им засега не се съобщава.

От 6 ч тази заран се провежда мащабна полицейска акция в столицата и в още две федерални провинции – Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. Само в Берлин в операцията участват 450 полицаи. Претърсват се жилища и офиси. Иззети са компютри, мобилни телефони и записки.

Командоси иззеха компютри на терористите.

Арестуваните и издирваните са членове или привърженици на джихадистите от “Даеш”.

Задържаните и дирените продължително време били следени от контраразузнаването. Около Нова година имало вече сериозни подозрения, че става въпрос за престъпна група, готвеща нападения. Нужно е било обаче време за събиране на достатъчно доказателства за задържането на ислямистите. Службите за сигурност установили, че членовете на престъпната банда планират да се съберат в Берлин, където да подготвят атентати – в Германия, но и в други европейски държави. Вън от съмнение било, че те поддържат контакти с ислямисти в Берлин и Хановер.

Сенаторът на Берлин по въпросите на вътрешните работи Франк Хенкел днес заяви, че заплахата от терор е голяма и добави:

“Имаме сериозни основания да сме бдителни. Длъжни сме да държим под око ислямистите и особено тази, които поддържат контакти с “Даеш”.

Германските сили за сигурност винаги са проявявали бдителност. Тя се обостри особено след терористичните атаки на 13 ноември м. г. в Париж. Дни след атентатите беше разкрит пъклен план за взрив на стадион в Хановер, където канцлерката Меркел и вътрешният министър Де Мезиер пристигнаха, за да наблюдават футболна среща Германия – Холандия. Тя беше отменена в последния момент поради “сериозна заплаха”.

В новогодишната нощ в Мюнхен беше обявено извънредно положение поради сигнал за готвени кървави нападения.