Цигарената компания, в която депутатът от ДПС Делян Пеевски държи 5% от собствеността, гръмко съобщи: "754 милиона лева данъци и осигуровки внесе "Булгартабак" в държавния бюджет" и обявиха, че са един от големите данъкоплатци в страната.

Сумата наистина звучи гордо, но тя има твърде малко общо с данъка върху печалбата и осигуровките.

Основната част от внесените в бюджета средства са от косвен налог - акциза. Той формира 83 процента от платената сума (625,82 милиона лева) и въпреки че се превежда формално от тютюневата компания, плащането се извършва от хората, които си купуват цигари и пушат.

Другото голямо перо от внесените в хазната средства от страна на "Булгартабак" е данък добавена стойност. Той също е косвен и също се плаща не от компанията, а от клиентите ѝ. В случая на цигарения холдинг ДДС-то представлява 13 процента от общата платена сума, което се равнява на 98,02 милиона лева.

Така реално внесените данъци и осигуровки от страна на "Булгартабак" възлизат общо на едва 4 на сто от преведените пари в бюджета. Сумата е равна на малко над 30 милиона лева.

Иначе "Булгартабак" се развива впечатляващо след старта на съвместната кампания с Министерството на финансите и Агенция "Митници" срещу контрабандата с цигари. От компанията очакват 90% увеличение на консолидирания нетен финансов резултат за 2015 г.

Това било пряко следствие "от нарастването на бандеролния пазар на цигари в следствие на сериозните мерки и усилия от страна на институциите за борба с контрабандата на акцизни стоки".

Статистиката на "Булгартабак" показвала, че до месец ноември 2015 г. продаваните цигари с платен акциз са нараснали с 12,8% спрямо същия период на 2014 г., а пазарният дял на компанията през четвърто тримесечие се е повишил с 0.3% до 31.3%.

От компанията обясняват и че през тази година политиката на дружеството ще бъде насочена към конкретни действия с основен фокус върху нелегално разпространение на тютюневи изделия. "Булгартабак" щял да направи и сериозни инвестиции, които ще подпомогнат борбата с контрабандата, но не уточняват какви точно ще са те.