Президентът Путин не планира никакви контакти с президента на Турция Ердоган, отсече пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Никакви контакти не е имало и в последно време, добави той.

Както е известно Ердоган няколко пъти моли за среща с Путин след като на 29 януари обяви, че руски Су-34 е нарушил турското военно пространство. Москва отрича, че нейн самолет е летял над турска територия, но Пентагонът и НАТО потвърдиха информацията, че е имало нарушение.

Ердоган освен това се надявал поне на разговор между външните министри на двете страни. Но и тези негови мераци са попарени.

"Никакви планове, доколкото аз знам, няма за среща на министър Лавров с турския му колега", обяви говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова.

Дипломатката обясни, че Москва не е направила нищо за влошаването на руско-турските отношения. Захарова изрази съжаление, че всичко деструктивно идва от страната на Анкара.

Още на 1 февруари Песков доложил на Путин, че Ердоган има желание за двустранна среща. Но гласът не отговори на журналистически въпрос каква точно е била реакцията на президента на съобщението.

Отношенията между двете бивши империи рязко се сринаха след като в края на миналата година турски изтребител свали руски боен самолет на границата със Сирия. Двете държави още спорят дали тогава машината е нарушила или не турското въздушно пространство.