„Повечето хора в Европа не знаят колко прекрасна всъщност е България. Гледах една реклама „Посети България“ и реших да разгледам най-интересните места в страната. Бях очарован! За 6 седмици видях и преживях толкова много, че реших да се преместя за по-дълго там.“

Така започва разказът на Стив Хьоних, млад немски стопаджия и блогър, който след шестседмичното си посещение у нас обмисля да си купи къща на село и да яде кебапчета всеки ден. С лютеница, разбира се. Вдъхновен от хората, храната и природата у нас, Стив написва новия пост за блога си още на път за Берлин. Ето и неговите 12 причини следващата спирка на всеки пътешественик да е България:

1.Хората са страхотни

"Българският език не е особено популярен извън страната, но всички говорят доста добре английски и други езици. Не само това, те са толкова приятелски настроени, че езиковата бариера веднага пада. Говорих с някои българи само със жестове и се заливахме от смях, много забавни ситуации. Българите са забавни, общителни, особено младежите. Прекарах чудесно с тях, пихме бира,, говорихме си, научих се да казвам „Наздраве!“, пише Стив.

2.Храната е много и е вкусна, и е.... много вкусна.

Младият блогър разказва с най-малки подробности какво и колко е ял в България, и как се е влюбил в българската кухня.

„Имаше много храна навсякъде, и тя беше невероятно вкусна! Българската кухня е смесица от славянски, гръцки и ориенталски вкусове. Всичко е по много и това е страхотно. Огромни чинии с кюфтета, кебапчета и шопска салата. Изядох много от тях. И, разбира се, лютеница! Вие яли ли сте лютеница? О, със сигурност трябва да я опитате. Сармите също, и мусаката... Яжте всичко в България. Дори само храната е добра причина да си резервирате самолетен билет.“

3.Страхотната културно-архитектурна смесица

В София може да видите стари сгради, типични за комунистическите години на страната, редом с молове и модерни бизнес центрове. Из града има и старо, и ново, и улично изкуство, и нощен живот, и красиви пейзажи. Няма да скучаете.

4. Страна, пълна с история

Рилският манастир, Старият град в Пловдив, крепостта Царевец и много други... България навсякъде е пълна с исторически ценности, страната е съхранила миналото си от 7-и век насам. Има много запазени обекти, красиво е, интересно е, ще направите хиляди снимки. Както, всъщност, направих и аз.

5.Достъпни цени

Не искам да обидя България, като я нарека „евтина страна“. Напротив, страхотно е, особено за младежи. Евтини хотели, таксито ти излиза 2-3 евро, храната не е скъпа. Има и луксозни хотели, разбира се, но за млад стопаджия с няколко евро в джоба е просто чудесно.

6.Невероятни пейзажи

Ходих до Седемте рилски езера и не исках да си тръгна. Толкова беше красиво. България е страна, съчетала море, планини, долини и реки, красиви гори и синьо небе. Рай за пътешественика. 

7.Пълна почивка

Къпах се в минерални извори, направиха ми масаж с мед в един spa център във Велинград. Чудесно беше, джакузи, но пълно с естествено топла минерална вода. Да, извира директно от земята. Направо се преродих.

8.Достъпност

Повечето нискобюджетни авиокомпании предлагат много евтини билети до България. Един кратък полет и се озоваваш в една страхотна страна, красива, с приятни хора. На стоп също се пътува много лесно до там, а българите обичат стопаджиите. Обиколих цялата страна на стоп, обичам я!

9.София – супер яката столица на България

София е прекрасен град, шумен, весел, забавен, красив. Малко претъпкан и с доста трафик, но жив град. Има и wi-fi навсякъде. Много ми хареса, пак ще дойда.

10. Обиколка на страната

България не е чак толкова малка, но може лесно да се обиколи за няколко дни. На стоп се пътува много приятно, а от столицата до морето може да стигнеш за 5-6 часа. Страхотни плажове, а Варна и Бургас са много красиви градове.

11. Чудесна зимна дестинация

Обичате ли ски и сноуборд? Елате в България, има много сняг. На Витоша е супер и е само на 20 минути път от София. Ако искате ски курорт – Банско и Боровец са точно са вас. Банско е бил домакин и на няколко световни състезания по зимни спортове.

12.Ракия и вино

Обичам българското вино! И ракията също. А колко е силна само.... за ракията говоря. Не е като шнапс, пивка, но много гори. Люта е. В България всички пият ракия и вино, обичат да вдигат чашите и шумно да казват „Наздраве!“. Много е весело.

„Аз също се научих да казвам „наздраве“, и пак ще дойда. Може би за постоянно, на село. А вие хващайте багажа и елате, България е едно страхотно място.“, завършва разказа си Стив.