Гръцките власти нямат контрол и не могат да направят нищо за блокадата. Това обясни министърът на транспорта Ивайло Московски за стачката на гръцките фермери, спряла ТИР-овете на българо-гръцката граница от вече 5 дни. 

ГРЪЦКАТА ФЕРМЕРИ БЛОКИРАХА ГРАНИЦАТА С БЪЛГАРИЯ

Московски отбеляза, че много трудно е било и да се срещне с някой от гръцка страна - в крайна сметка е успял да се свърже с областния управител на Серес, който признал, че протестът е извън рамките на гръцкия закон, но нищо не могат да направят.

Тази нощ е имало кратко отваряне, съобщи министърът, при което са били пропуснати около 150 камиона, но днес опашките продължават да са огромни - 10 километра от българска страна и 7 от гръцка. Леки автомобили обаче се пускат.

"На първо място е най-спешно да се обезпечи колоната от гръцка страна. ОТ българска страна е направена изключително добра организация, осигурена е линейка, храна, вода, химически тоалетни, а от гръцка страна няма подобно нещо. Помолихме да пуснат нашите колеги към гръцката страна, ще се отвори възможността да се доставим храна и вода на шофьорите," обясни министърът.

Той отбеляза, че трябва да се приеме график и да стане ясно колко ще продължи блокадата, "да не се допуска минаване на границата на търпимост", и отбеляза, че шофьорите са много изнервени и напрежението е голямо.

"Блокиран е трансевропейски коридор, за котео сигнализирахме ЕК. Поне половината автомобили са полски, чешки, румънски, така че това не е просто двустранен проблем," подчерта Московски.

Според него Брюксел има как да повлияе на ситуацията, и отбеляза, че вече е сигнализирано на Европейската комисия.

СОФИЯ И АТИНА СЪОБЩАВА БРЮКСЕЛ ЗА ГРЪЦКАТА БЛОКАДА

"Този начин на протест, да изнесеш проблемите от своята държава и да блокираш друга държава не е решение," обобщи министърът.