Руски прокурори обмислят дали медийното отразяване на приятелството между двама "мъже" - тигъра Амур и козела Тимур е гей пропаганда, съобщи в. "Гардиън".

Причината е, че новосибирският адвокат Алексей Крестянов се е оплакал на главния прокурор миналия месец с тезата, че информация за това, че животните живеят заедно, може да нарани децата, като провокира "интерес в нетрадиционни сексуални ориентации".

Видеото за тигъра и козела стана популярно в цял свят и стигна и до родните новини. Тимур всъщност трябвало да бъде храна на сибирският тигър, но вместо това се разположил в жилището на Амур, принуждавайки тигъра да спи на тавана. Двамата в крайна сметка се сприятелиха, но станаха толкова известни, че фенове на Тимур започнали кампания да бъде избран за депутат, защото според тях той ще бъде по-смел и честен от депутатите на Думата в момента.

Ето и един от клиповете:

Двете животни вече всъщност са разделени - но не заради хомофобия, а поради това, че агресията на Амур е нараснала и той е наранил своя приятел Тимур, след като козелът пък го блъснал с глава. Отглеждащите животните се притеснили, че дори без да иска, тигърът може да убие своя приятел, и ги разделили.

“Мисля, че позитивното отразяване на тази тема е нищо повече от намеса в личния живот на малолетните, което се изразява в това, че е скрита пропаганда и публично, активно налагане на хомосексуалността," пише Крестянов.

Въпреки че Крестянов цитира закони за детски права в оплакването си, езикът му звучи като законът срещу гей-пропагандата, който бе гласуван през 2012 г, както и подчертаването на традиционните ценности от президента Владимир Путин.