Мощно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер разтърси Тайван и събори 16-етажна жилищна сграда в южния град Тайнан, събрала близо 100 семейства, празнуващи лунната Нова година, съобщи в. "Гардиън". Поне седем са загинали, над 30 са затрупани.

Земетресението ударило в ранните съботни часове. Цялата сграда паднала на страната си в облак от прах.

10-дневно бебе и 40-годишен мъж са изкарани мъртви от сградата, съобщиха началници на националната пожарна. Други трима са загинали в сградата. В друга част на града жена умряла, след като била ударена от падаща водна цистерна, падащи отломки убили пък седми.

Пожарникар извежда спасена жена.

В момента спасители с кран и хидравлична техника се опитват да спасят останалите в руините. 220 вече са в безопасност, 150 са заведени в болницата. 400 войници са мобилизирани, за да помагат за спасителната операция.

Живеещите в 16-етажната сграда разказват за ужаса, който са изпитали когато земетресението удря, а оцелелите после били извадени кървящи, плачещи и често само по бельо от руините.

“Видях сградите да се клатят нагоре, надолу, наляво и надясно," разказва един от живущите. “Първият и вторият етаж просто се сринаха, и помирисах теч на газ."

Друг пък си навързал дрехите, за да се спусне от дома си на деветия етаж до шестия.

Епицентърът е в южната част на острова.

Тайван е земетръсна зона, лежаща на границата между две тектонични плочи. През юни 6,3 по Рихтер удариха централната част на страната, убивайки четирима и доведоха до множество свличания. През далечната 1999 г 7,6 по Рихтер уби 2400 души на острова.