За почитателите на екологията Tesla е доказателство, че скоростта и ускорението може да не са в конфликт с опазването на околната среда.

Но за някои загрижени потребители има досаден проблем. Кожените тапицеири и облицовки във волана изискват убиването на животни, а текстилните им заместители не отговарят на класата на колата за $100 000, пише в. "Ню Йорк таймс".

В отговор Tesla предприема ход, който би се посрещнал положително и от заможни вегани. Като опция за новия всъдеход Model X се предлага салон, направен изцяло със синтетична кожа.

Знаменитости като Бионсе и Брад Пит дадоха световен блясък на веганството и големите компании се съобразяват с тази тенденция. През последните години Mercedes-Benz, Lexus и Ferrari започнаха да предлагат колите си със седалки от изкуствена кожа, а Volvo и Ford все повече наблягат на използването на естествени материали като пяна, получена от соя, за седалките.

Вземете за пример електромобила BMW i3. За $42 400 и нагоре получавате интериор с апликации от нелакирано евкалиптово дърво, получено от сертифицирани гори - такива, които се управляват отговорно. При това, таблото е сглобено в завод, захранван с електричество от вятърна централа.

Но в случая с Tesla много вегани отдавна се оплакват, че такава екологично ориентирана кола включва в себе си продукти от животински произход, сочейки че и самият Никола Тесла е бил вегетарианец. Лейлани Мюнтър, професионален автомобилен състезател и екозащитник казва, че е била много разочарована, когато е изпробвала Model S. Тя е била очарована от техническите характеристики, но не е можела да си го купи заради кожата в него.

В случая Мюнтер се свързала с шефа на Tesla Илон Мъск, който ѝ съдействал да получи колата с текстилни седалки. Не след дълго компанията започнала да предлага като опция официално черните текстилни седалки, придружени от тапициран със синтетична кожа волан.