БЕРЛИН – Германското антиислямско движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада) за пръв път днес пренесе заразата си и на международна сцена.

По призива на ПЕГИДА паралелни демонстрации срещу мигранти, изповядващи исляма, се провеждат в Германия, Полша, Холандия, Естония, Великобритания и дори в далечна Австралия. Основният лозунг в Канбера е "Rapefugees not welcome!" Първата дума е словосъчетание от изнасилване – Rape и бежанци – Refugees, които не са добре дошли. Става дума за насилието спрямо жени в новогодишната нощ в Кьолн.

Организаторите на демонстрацията в Канбера се врекоха да не допуснат “джихад чрез миграция”, събитията в Кьолн и в други германски градове били красноречив пример какво можело да се случи, ако ислямът настъпи “в свободния свят”. Демонстрантите сканидараха и "Свинското месо ни се услажда", както и "Кой по дяволите е Аллах?"

По традиция проявите на ПЕГИДА в Германия са в Дрезден. Основният лозунг днес е "Да затворим границите!" Мнозина носят портрети на канцлерката Меркел като човек на тайната полиция на ГДР – Щази и други обидни колажи с текстове от рода на „Майка Терорезия”.

На големи видеостени се показват демонстрациите в чужбина и най-вече от онези държави от ЕС, които отказват да приемат бежанци мюсюлмани.

СИРИЕЦЪТ, НА КОГОТО НЕ МУ ХАРЕСА ГЕРМАНИЯ

Полицията в Дрезден е на бойна нога поради опасения от сблъсъци. До този момент контрадемонстрантите на площада пред операта са по-многобройни от привържениците на "спасителите на Запада", които засега са 8000 души. Контрадемонстрацията се провежда под лозунга "Сърце вместо подстрекателства".

С отворено писмо и към двете страни се обърна кметът на Дрезден Дирк Хилберт. Той призова към проява на разум. Признава и че не е възможно големи човешки маси с коренно противоречиви позиции да бъдат разделени: "Тези хора не могат да бъдат овладени с полицейски вериги и заграждения, все едно е колко униформени са на площада и по улиците."

МЕРКЕЛ: ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ ПО-ДОБРЕ ВЪНШНИТЕ СИ ГРАНИЦИ

В Прага се стигна до ожесточени сблъсъци между 1500 привърженици на ПЕГИДА и 400 контрадемонстранти. Хвърлени бяха бутилки и пиратки. Полицията се оказа безсилна да ги разтърве.

Добрата новина е, че не се сбъдна желанието на организаторите стотици хиляди да залеят улиците на чешката столица.

В Кале, Северна Франция, също се стигна до сблъсъци. Там демонстрацията беше забранена и полицията успя да разпръсне привържениците на ПЕГИДА със сълзотворен газ.

Поради нажежената обстановка и насажданата вражда срещу бежанците главния прокурор на Германия Петер Франк днес обави, че правовата държава ще отвърне на дясноекстремистите с цялата строгост на закона.

аблюдаваме цяла серия от нападения срещу общежития за бежанци, чиито автори са от дясното пространство. Главна прокуратура ще поеме всички случаи, при които са замесени десни терористични групировки. Трябва да дадем ясен сигнал, че няма да допуснем нито застрашаване на мирното съжителство между хора с различни вероизповедания, нито уронване престижа на Германия зад граница", заяви върховният пазител на закона.

Станислав Тилих, премиерът на федерална провинция Саксония, чиято столица е Дрезден, също се врече, че всеки, който подклажда вражда на верска основа, ще бъде преследван от правосъдието: "Длъжни сме да кажем на ПЕГИДА и на привържениците на движението, че който погазва закона, той ще понесе съответното наказание."