Руската тайна служба ФСБ нанесе съкрушителен удар срещу джихадисти. Днес в Екатеринбург, административен център на Свредловска област, са задържани седем членове на забранената в Русия ислямистка групировка “Даеш”. Те са подготвяли терористични актове в Москва, Санкт Петербург и в Свердловска област, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на официално съобщение на ФСБ.

Арестуваните са от Русия и Централна Азия, твърди Интерфакс.

Разбита е била и лаборатория за производство на взривни вещества и самоделни бомби. Иззети са били също детонатори, огнестрелно оръжие, гранати, както и екстремистка литература.

Мозъкът на атентатите наскоро е пристигнал в Русия от Турция.

Установено било също, че след извършването на планираните атентати в Русия, ислямистите възнамерявали да се отправят към Сирия за участие в престъпните акции на «Даеш».

Още днес са били повдигнати обвинения срещу арестуваните – за подготовка на терористични актове, незаконно притежаване на оръжие, противозаконно съхраняване на взривни вещества.

В момента се издирват помагачите на терористите.

В края на януари т. г. от руския Национален комитет за борба срещу тероризма съобщиха, че през 2015 г. спецслужбите са разбили три групировки, отправили се към Русия с цел извършване на тетористични актове. Четирима от престъпниците, поели от Сирия, успели да влязат в страната. Те наели жилище, превърнато в тяхна оръжейна база. Закупили и компоненти за приготвяне на взривни устройства. Те били арестувани и скоро щели да бъдат изправени на съд.

Службите влезли в дирите и на други 10 души, но те твърдели, че се занимавали с бизнес в Турция и в Полша. Измамата била разкрита, на 27 януари срещу тях е заведено следствие.

По данни на ФСБ към «Даеш» е било сформирано специално поделение за подготовка на терористични актове в Русия и в Европа. Тарторът се казвал Ахмед Четаев, по прякор Едноръкият. Той, както и членовете на спецподелението, били от района на Северен Кавказ.

От края на септември м. г. Русия нанася бомбени удари в Сирия. Това я превърна в мишена на теророристите от «Даеш».