Войските в Южна Русия са вдигнати по тревога, пишат няколко руски и български медии. Всъщност, не става дума за активна подготовка за военни действия, а учение в региона, обявено в понеделник от министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщава ТАСС.

Бойната готовност се проверява с решение на президента Владимир Путин, като в този случай учението се концентрира върху задачи, свързани с борба срещу терористични заплахи. Част от учението е проверка на мобилността на съединенията с жп, морски, и въздушен транспорт.

Ще се проверяват и системите за управление на войските в Южния и Централен военен окръг, както и работата на Черноморския флот.

Според Шойгу, трябва проверка и на авиацията и противовъздушната отбрана.

 

В учението участват 8500 военни, 900 единици бойна техника, 50 кораба, 200 самолета и вертолета, заяви вчера заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов. 

Подобен бе случаят преди войната на Русия с Грузия, с тогава начело Михаил Саакашвили. Някои анализатори правят пряко сравнение на ситуацията тогава със сегашното напрежение между Турция и Русия, Путин и Ердоган.