Проект за 1 999 980 лв. ще създаде система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет.

Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", откъдето идват 299 997 лв. и от Европейския социален фонд, който дава повечето пари - 1 699 983 лева. Срокът му на изпълнение е от март 2015 г. до края на декември тази година.

"За съжаление и до момента българските институции не са в състояние да дадат отговор на въпроса какво се случва с ромската интеграция", казва Георги Стойчев, директор на Институт "Отворено общество", който е един от участниците в консорциума ИИРА, избран за изпълнител по първата дейност по проекта - оценка на законодателството.

Сред другите дайности по проекта са обучението на 600 експерти, покупка на сървъри и преносими компютри, саздаване на софтуер за системата и т.н.

Проектът е изключително важен, защото е едно от предварителните условия за изплащане на европейските средства по Програмата за развитие на човешките ресурси в периода 2014-2020 г.