Европейската комисия не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата ни с Гърция. Това обяви днес говорителката по въпросите на вътрешния пазар Лусия Кодет.

"На този етап Брюксел не разполага с юридически инструменти за принуда срещу гръцките власти за премахване блокадите по граничните пунктове, обясни говорителят на Европейската комисия", обясни тя.

Блокадата продължава вече четвърти ден.

Така Кодет на практика опровергава външния министър Даниел Митов, който заяви, че вече сме изпратили писмо до Комисията, и тя ще задейства наказателна процедура срещу южната ни съседка.

ДАНИЕЛ МИТОВ: ПРЕВОЗВАЧИТЕ, КОИТО СА ПРЕТЪРПЕЛИ ЗАГУБИ, МОГАТ ДА СЪДЯТ ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА

Според Кодет обаче наказателна процедура би могла да се задейства само в краен случай. Тя отбелязва, че свободното движение на стоки е основен принцип на ЕС, но при извънредни обстоятелства може да бъде временно поставено под въпрос. 

"Комисията няма възможност да нареди предприемането на каквито и да било действия. Принудителното изпълняване на законите е отговорност на националните власти", коментира още говорителката.

Тя изрази увереност, че може да се намери решение благодарение на диалога. Комисията е поискала да бъде информирана от гръцките власти какво се случва по границата всеки ден.