ГКПП "Кулата" на българо-гръцката граница бе отворен във вторник вечерта. Това съобщи БГНЕС. Остават обаче някои ограничения след като се пропуснат чакащите.

Това стана след договорка на българския транспортен министър Ивайло Московски с протестиращите български шофьори които блокираха пункта в 10 часа сутринта. Министърът обясни, че имал уверения от генерал от гръцката полиция, че транспортният коридор от граничния пункт до Игуменица (фериботна връзка през Адриатическо море, бел.ред.) е свободен. Договорено е с гръцката страна, след като се изтегли цялата опашка и блокираните на гръцка територия, следващите блокади да пропускат български товарни автомобили от 11 до 16 часа.

По-рано през деня българските шофьори заявиха, че няма да вдигат блокадата и няма да пускат превозни средства нито в едната, нито в другата посока. Фермерите в Гърция също няма да прекратят стачката засега.

Рано сутринта обаче bTV съобщи, че е възможно блокадата да бъде подновена днес, защото всички ТИР-ове са пропуснати. Министър Московски обясни, че това е било максималното, което е можело да се направи снощи. Той каза, че ще има ежедневни прозорци за пропускане на автомобилите, за което са информирани всички превозвачи. Московски каза, че в петък ще има национална стачка в Гърция, което отново може да създаде проблеми. Загубите на бизнеса тепърва щели да се изчисляват. Московски обаче призна, че при подобни случаи в Европа е нямало случай превозвачите да бъдат компенсирани.