Външният министър Даниел Митов заяви пред БНТ, че той, премиерът Бойко Борисов и всички присъстващи на срещата с българската общност в Лондон преди няколко дни са били превърнати в заложници.

ПЪЛЕН ЗАПИС: ТОВА, КОЕТО НЕ ВИДЯХТЕ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ В ЛОНДОН

"Всичко се видя, беше наснимано с мобилни телефони от всички ъгли. Срещите с българи в други държави са нещо традиционно, въпрос на добра воля. Не се подбират хората, които влизат вътре. Най-важното е да се стигне до разговор, а дали приемаш отговора за задоволитетелен или не е друг въпрос. Ние станахме заложници, всички в залата, на една жена, излязла от човешкия си образ, която врещеше, хулеше, обждаше без основание. Зададе такъв тон, че от там нататък беше невъзможно човек да отговори каквото и да било", разказа Митов.

Той допълни, че не успял да си тръгне половин час след края на срещата, защото бил заобграден от хора, които задавали "истинските въпроси", тъй като не са успели да го направят по време на срещата.

"Интелигентният човек като види такава обстановка се дърпа, свива, не иска да участва. Никой не е очаквал ние там да бъдем посрещнати с най-голямата добронамереност. Не сме се крили, не сме подбирали хора. Например една от най-важните теми, за излизането на Великобритания от ЕС, тази тема изобщо не можахме да я засегнем заради създалата се обстановка, заради този зададен тон", каза Митов.

Той коментира и номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"Трябваше да бъде избран подходящ момент, много рационално да се подходжа. Аз съм изключително разочарован от целия истеричен, фалцетен шум и тон, с който се говори по тази тема. По никакъв начин конкретната подкрепа на политици и партии в този момента не допринесе за успеха на номнацията. Не сме се забавили изобщо. Други сериозни кандидати ще се появяват тепърва, това е въпрос на тактика. В тези неща нито можеш да се бавиш, но не можеш и да бързаш" обясни Митов.

Той призна, че няма как в момента да се оценява какви са шансовете на Бокова. И припомни, че генерален секретар на ООН ще бъде избра в края на годината.

ОФИЦИАЛНО: БЪЛГАРИЯ НОМИНИРА ИРИНА БОКОВА ЗА ШЕФ НА ООН

Митов потвърди, че мандатът на Елена Поптодорва като посланик в САЩ няма да бъде удължен. И припомни, че нейният мандат е бил удължаван няколко пъти.

По кризата на българо-гръцката границя Митов каза, че премиерът е имал два разговора с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Той каза, че дори е било преговарянео с гръцките протестиращи.

"Опитваме се да помогнем на българските превозвачи. Компенсации ЕК не може да предостави, и на други места в Европа има подобни случаи. Обсъждаме варианта превозвачите да съдят гръцката държава в гръцки съдилища. Ще направим всичко възможно. Подобен тип блокада на европейски пътища е абсурдна, нарушава един от основните принципи на ЕС", каза Митов.