Руският опозиционен лидер и бивш премиер (2000-2004) Михаил Касянов е бил нападнат вчера в московски ресторант, предаде Нюз.Ру.

Нападателите говорили на чеченски език. Те били около 20 на брой и пристигнали с няколко коли. Групата приближила Касянов. Той бил замерен с торта и обиждан на висок глас в присъствието на няколко десетки посетители. Пришълците хвърляли и предмети.

Касянов подал жалба в полицията. Силите на реда обаче отказват да коментират инцидента, тъй като нямало данни за него.

Експремиерът е лидер на ПАРНАС - либералната Партия на народната свобода. Той бе съпартиец и близък съратник на убития преди година Борис Немцов. ПАРНАС има намерение да участва в парламентарните избори в Русия наесен.

Нападението срещу Касянов става само десетина дни, след като бе публикувано видео, в което той и заместникът му Владимир Кара-Мурза-младши са на прицела на оптична пушка. Клипът бе разпространен от проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров, който обяви опозиционерите в страната за предатели. Приятели на Касянов смятат, че именно Кадиров е пратил провокаторите в ресторанта.

Дмитрий Песков - прессекретарят на президента Владимир Путин, определи вчерашния инцидент като хулигански акт и призова той да не бъде свързван с Кадиров.