СИМОНА РУСЕВА

Ангела Меркел тласка Европа към гибел, грешка на Барак Обама е, че не води диалог с Владимир Путин, французите пък едва ли не сами са си били виновни за атентатите на 13 ноември м. г. в Париж.

Твърденията са на републиканеца Доналд Тръмп, втурнал се в надпревара за президент на САЩ.

След като наговори куп глупости по вътрешната политика на САЩ (да се издигне стена по границата с Мексико, при това разходите да са за сметка на мексиканците, да не допусне мюсюлманин да стъпи в страната и какво ли още не), сега Тръмп реши да се развихри и по международна тематика.

В интервю за френския седмичник „Valeurs Actuelles” той подлага на остра критика политиката на германската канцлерка по бежанската криза:

“Мисля, че Ангела Меркел направи една трагична грешка. Ако към тази криза не се подхожда компетентно и решително, то това е краят на Европа.”

Тръмп стига и по-далеч със свое “пророчество” – не промени ли Меркел курса си, би се стигнало до революции на Стария континент.

Тръмп не за пръв път взима на прицел Меркел. Когато авторитетното сп. “Тайм” обяви канцлерката за личност на 2015 г., той написа в Туитър:

“Тайм” избра личност, която съсипва Германия.”

В интервюто си за „Valeurs Actuelles” Тръмп зове за съюз с Владимир Путин. Той дълбоко съжалявал, че Барак Обама толкова малко разговарял с руския президент. При това отношенията между САЩ и Русия биха могли да са прекрасни, но тази възможност била пропусната от Обама.

По адрес на Путин Тръмп заявява:

“Той каза, че съм брилянтен. Това свидетелства за голяма доза разум.”

Засягайки болната тема по антенатите в Париж на 13 ноември м. г., скандалният републиканец подлага на критика френското законодателство. С един закон за носене на оръжие нямало да се стигне до подобна трагедия и добавя:

“Винаги нося у себе си оръжие. Ако аз бях в “Батаклан”, незабавно щях да открия огън.”

В концертната зала нахълтаха терористи и избиха 89 души сред публиката.

Доналд Тръмп победи вчера на първичните избори в щата Ню Хемпшир, но дали точно той ще е кандидатът на републиканците за президент на САЩ, е рано да се прави прогноза.