Чиновниците, с изключение на тези в ръководните органи, вече ще могат да стачкуват. Това предвиждат поправки в Закона за държавния служител, приети днес на първо четене от парламента. Въвежда се задължение на администрацията да пенсионира служителите след навършване на възраст, дава се възможност на хора в неравностойно положение да работят от вкъщи, разширява се и кръга от длъжностите, за които се изисква конкурс. Въвежда се и колективен трудов договор.

За времето, през което поради участие в стачка е преустановено изпълнението на служебните задължения, не се дължи възнаграждение. На този служител, който не е участвал в стачка, но поради стачката на други държавни служители не е могъл да изпълнява служебните си задължения, се заплаща определената му основна заплата към момента на започване на стачката.

По предложение на депутати от Реформаторски блок, ГЕРБ и АБВ се въвежда задължително пенсиониране на служител, който покрива критериите за пенсиониране. Идеята е това да се използва като възможност за оптимизиране на администрацията.

Прието беше предложение на Реформаторския блок за премахване на всички изключения от конкурсното начало в държавната администрация. Така се затварят две вратички за влизане в администрацията без конкурс - назначаване на държавни служители на непълно работно време, след което те да бъдат преназначавани на друга свободна длъжност без конкурс, както и назначаване на служител по заместване без конкурс и след това преназначавани отново без конкурс на свободна длъжност. По този начин за последните три години в държавната администрация са попаднали 5057 служители, което е почти половината от назначенията в администрацията.