Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че не е оптимист за излизането на цялата истина около фалиралата банка КТБ. Според него в момента се изнасят избирателно данни. Пред БНТ Миков призова всякаква информация „да се изнася много внимателно и само истината“.

Михаил Миков отхвърли твърдението на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че последните списъзи са показала, че КТБ е била банката на съдебната власт.

Не смятам. Не смятам така. Това е част от идеята за разтуряне на ВСС и замяната му с по-удобен. Това е продължение на онова изявление с искане за оставката на ВСС.“

АДВОКАТ НА ВАСИЛЕВ: КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ДЕЦАТА НА МАРГАРИТА ПОПОВА?

Според лидера на БСП в страната има усещане за нестабилност, а правителството на практика вече било правителство на малцинството, особено след избирането на Меглена Кунева за министър със 106 гласа.

Ако тази тенденция се затвърти и по други поводи, то тогава съвсем сериозно идва темата за предсрочни избори“.

Тази среда водела и до повишаване на престъпността:

Когато има усещане за несигурност, тогава престъпността расте. Когато по върховете в МВР има трусове, тогава престъпният контингент добива увереност.“

Въпреки това БСП нямало да сменя темата за вота на недоверие и тя ще остане здравеопазването, защото там предстояли ключови промени.

Социалистите оценяват номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН като „една хубава новина“, въпреки че кандидатурата й наистина не била приемана от всички.

Е, не мислят всички. Знаете вица за казана в ада и българите. В този случай той функционира идеално.“

За БСП все още не бил актуален въпросът за изборите за президент, но скоро щяла да дойде и тази тема.

Аз съм уверен, че БСП е възможната алтернатива за друга политика, включително и в президентската институция. Примерът с поведението на сегашния президент е типичен за разделяне. Трябва по-балансирана външна политика“.

Михаил Миков отказа да прогнозира какво бъдеще очаква бъдещите нови политически проекти на Радан Кънев и Лютви Местан.

Тази година БСП ще отбележи 125 години като партия. През това време са минали много политически проекти. Обикновено те се формират в десницата. Смятам, че тези нови политически проекти – няма платформа, проекта на г-н Кънев, проекта на г-н Местан – това са лични проекти. За разлика от това БСП е партия, тя има политика и по-важният въпрос не е лидерският.“