Русия е предложила примирие в Сирия, което да влезе в сила на 1 март, съобщи анонимен западен представител, цитиран от Ройтерс.

Засега не е постигнато споразумение по въпроса, допълни той. САЩ имали известни резерви към идеята на Москва.

Предложението било направено на фона на зачестилите призиви за прекратяване на правителствените бомбардировки срещу град Алепо. Днес руският външен министър Сергей Лавров ще бъде в Мюнхен, където ще участва в срещата на Международната група за подкрепа на Сирия. Вчера той е разговарял по телефона с американския държавен секретар Джон Кери и е обсъдил скорошно прекратяване на огъня, твърди дипломатическото ведомство в Москва. Оттам обаче не съобщават дата на възможното примирие.

Няколко страни членки на Съвета за сигурност на ООН поискали руската авиация да прекрати ударите край Алепо, с които подкрепя офанзивата на силите на Башар Асад, и да бъде позволен хуманитарен достъп в района. 15-членният съвет заседава вчера при закрити врати, след като ООТ предупреди, че стотици хиляди цивилни могат да останат без храна, ако сирийската армия обкръжи контролираните от бунтовници части на Алепо.

"Руските удари са пряка причина за тази криза край Алепо", заявил новозеландският представител в ООН Джерард ван Бомен. Срещата бе свикана по искане на неговата страна и на Испания.

Руският постоянен представител Виталий Чуркив обаче отговорил, че бомбардировките се извършват "по прозрачен начин" и че западът се опитва да използва хуманитарната криза с политическа цел.