Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров поискаха от финансовия министър Владислав Горанов да бъде направена проверка пълна проверка на всички списъци на вложителите в КТБ. Поводът за това е, че късно снощи Фондът за гарантиране на влоговете направи корекция на списъка на депозитите на политическите партии, който бе публикуван ден по-рано.

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК: ВЛОГОВЕТЕ НА ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ В КТБ

Промените в списъка с партийните влогове са повече от драстични. Например сумата на депозит на областния съвет на БСП във Варна, за който във вторник бе обявено, че е възлизал на 1 064 964,76 лева, в сряда се оказа, че е бил само 85 111,85 лв.

За Земеделски народен съюз на Румен Йончев първоначално бе обявено, че е разполагал с 1 332 964,25 лева. В коригирания обаче е едва 50 лв. Също толкова пари на влог в КТБ имали и СДС. Докато в първия списък срещу името на партията на Божидар Лукарски бяха записани 85 111,85 лева.

Голяма е и грешката при "Обединен блок на труда - Български лейбъристи". Първоначално бе обавено, че партията на бившия лидер на КНСБ Кръстьо Петков имала във фалиралата банка депозит от 1 млн. лв. След корекцията сумата е намалена до  9 929 лв.

В същото време според новия коригиран списък се оказа, че някои политически сили са имали доста повече пари в КТБ от първоначално обявените. За НДСВ сумата бе увеличена почти двойно - от  1 367 794,23 лева  на 2 337 009,25 лв., а при депозита на ДСБ се оказа, че ФГВБ е сбъркал с 9 пъти. На името на тъмносините в актуализирания списък се водят две сметки за общо 2 432 758,99 лв. вместо обявените ден по-рано 275 966,86 лева. 

От фонда не дават никакво обяснение за причината за разминаването в списъците и как са допуснати грешките.

Затова депутатите Петър Славов и Мартин Димитров настояват представителят на финансовото министерство във Фонда за гарантиране на влоговете да направи проверка на всички списъци. Те питат и дали синдиците ще бъдат сменени, ако бъдат установени още подобни грешки.

Темата с депозита на ДСБ бе коментирана в парламента и от председателя на партията Радан Кънев.

"Към момента на затваряне на банката, ДСБ има в нея 48 000 лв. Това са 40 000 лева плюс няколко хиляди лихви", заяви той.

След това Кънев уточни, че в списъка са отбелязани най-високите нива на депозитите в рамките на 5-годишен период.

"Миналия път, когато излязоха подобни цифри го показахме - мисля, че към 2011 г. е най-високо ниво на депозита. Това са преводи на държавна субсидия към сметка в банката, нищо особено", добави тъмносиният лидер.