Турски прокурори са прекратили днес разследване за корупция срещу 60 заподозрени, което от декември 2013 г. клати правителството на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, съобщи агенция Доан.

Преписката по съмнения за издаване на незаконни строителни разрешителни е по-малката от две, които доведоха до оставките на трима министри и арестите на синовете им както и на бизнесмени свързани с кабинета и управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП).

Следствието беше най-голямото предизвикателство към Ердоган през 11-годишното му управление. Той отговори, размествайки или уволнявайки стотици полицаи и прокурори и забранявайки социалните мрежи „Туитър“ и „Ютюб“, където се разпространяваха записи на предполагаеми негови разговори, уличаващи го в корупция. Тяхната автентичност обаче не беше доказана. 

Турският парламент прие законова поправка, с която подчини турския аналог на българския Висш съдебен съвет на министъра на правосъдието. Съветът пък днес започна разследване срещу доскорошния заместник-главен прокурор на Истанбул Зекерия Оз, който водеше следствията от декември 2013 година.

Ердоган определи разследването като опит за съдебен преврат срещу него, организиран от бившия му съратник, а сега враг номер едно. Това е Фетхуллах Гюлен, ислямски богослов, който живее в Пенсилвания, САЩ. Смята се, че Гюлен и фондацията му „Хизмет“ имат добри връзки в полицията и правосъдието на Турция. Той отрича да има нещо общо със случая.

АКП спечели 45 на сто от гласовете на местните избори в Турция на 30 март с кампания основана на твърдения за заговор на тъмни сили срещу Ердоган, на когото бедните турци в провинцията дължат по-добър жизнен стандарт през неговото управление и който все повече се изживява като лидер на ислямския свят. Веднага след гласуването премиерът се закани, че започналите кампанията срещу него, ще си платят. Във вторник той съобщи, че ще поиска САЩ да екстрадират Гюлен.

С днешното решение прокуратурата е прекратила следствието срещу Абдуллах Огуз Байрактар, син на бившия министър на оклната среда и планирането Ердоган Байрактар, срещу бизнесмена Али Агаоолу и още 58 заподозрени. 

Продължава обаче друго разследване за нарушаване на международното ембарго срещу Иран, което позволило на ислямската република да купува злато от Турция с приходи от износ на нефт и газ.