Невероятно, но факт.

Сергей Станишев поздрави не кого да е, а архипротивника си Бойко Борисов, от когото загуби безчет пъти на избори.

Това стана в ефира на БНТ, където бившият български премиер, някогашен лидер на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) бе гост. Поводът за комплимента бе официалното издигане от страна на правителството на кандидатураата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"Искам да поздравя премиера, защото явно му е било трудно да вземе това решение", заяви Станишев.

Но допълни:

"Това, което ме притеснява, е политизирането на кандидатурата, която някои партии изиграха. Ние сме майстори да си подлагаме динена кора."

Според Станишев отказалата се Кристалина Георгиева също не била слаба кандидатура. Еврокомисаркаата обаче била силна в друго поле. Освен това имало и чисто процедурни подробности, които незнайно защо били игнорирани от настоящите ни управници.

Става дума за това, че ако България издигне друг кандидат за ООН, Бокова ще остане начело на ЮНЕСКО още две години. Станишев обаче повтори изказваното и от други хора убеждение, че в системата на ООН трудно биха допуснали двама българи на толкова високи постове едновременно.

Той обеща, че като българин ще направи всичко, зависещо от него, за подкрепата на Ирина Бокова.

Съвсем естествено бе засегнат въпросът за информацията, че Турция е забранила на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат на нейна територия.

"Това ме смущава, както ме смущават и други неща напоследък в българо-турските отношения. Четох в медиите, че е имало огромен натиск върху български депутати от турското посолство. Премиерът трябва да заяви на Турция, че никой няма правото да се меси във вътрешните работи на която и да било партия", каза Станишев.

Българската държава има много начини, по които да реагира.

"Винаги съм казвал открито, въпреки че съм критикувал много пъти Ахмед Доган, че той е български политик. Никога не е позволявал ДПС да се отклони от този път", изтъкна още европейски социалист номер 1.

При всички положения последното решение на Турция, ако се потвърди, ще бъде изтълкувано като израз на симпатии към Лютви Местан и новата му партия ДОСТ.

"Преди 10 години Турция развиваше тезата "нула проблеми с всички съседи". Но сега почти няма съседи, с които отношенията й да не са влошени до най-крайна степен. Това не е в интерес на Анкара. А България остава последният излаз на Турция към ЕС. И с този аргумент не бива да допускаме толкова директно да се месят в нашите работи", смята експремиерът.

Той отговори отрицателно на въпроса дали се е чул с Доган след събитията в ДПС в началото на годината. Но бил удовлетворен в личен план, след като Местан обявил, че е свалил кабинета "Орешарски" през 2014 г.

Станишев подкрепя изцяло внесения днес от БСП вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради здравеопазването. Дори било късно. Крайно време било опозицията да покаже, че е опозиция. Срещу Пламен Орешарски имало цели 5 вота.

БСП трябва да намери комуникация с хората от центъра. Защото те са тези, които решават изборите. Така Станишев изрази очакванията си към предстоящия конгрес на българските социалисти. Той е делегат и ще участва в него.

"БСП вкара България в ЕС, имаме много сериозен авторитет. Няма да отрека и приноса на Симеон Сакскобургготски, с когото и до днес сме приятели. Най-тежката, финалната част обаче се падна на моя кабинет. Знам как работихме година и половина тази мечта да стане реалност. И затова БСП трябва да покаже своята европейска идентичност и ролята си в Европа", завърши председателят на ПЕС.