Днешната среща между духовните лидери на католицизма и руското православие папа Франциск и патриарх Кирил е първата в историята на 2-хилядната история на християнството.

Двучасовата среща на международното летище в кубинската столица Хавана има всички предпоставки да се превърне в историческа.

Би Би Си коментира, че „каквато и съвместна декларация да подпишат двамата в Куба, самият факт на тяхната среща е ясен сигнал, че враждебността и студеното отношение през изминалите хиляда години от Великата схизма, може най-накрая да се насочи към една по-топла фаза“.

През 1996-1997 г. двете страни бяха близо до договореност за лични преговори в Австрия между папа Йоан Павел Втори и патриарх Алексий Втори, но в последния момент срещата се провали заради липсата на съгласие по дейността на гръкокатолиците в Украйна и на католическите мисионери в каноническата територия на Московския патриархат. При Бенедикт XVI отношенията между двете църкви получиха нов тласък, в Руската православна църква (РПЦ) се смята, че той е снел напрежението от предишния понтификат и ако не бе оставката му през 2013 г., срещата между върховете на двете църкви вече да се е състояла. При папа Франциск зачестиха посещенията на висшия католически представители в Москва., припомня БГНЕС. Вече стана известно, че е съгласуван текстът на съвместната декларация, която папа Франциск и патриарх Кирил ще одобрят и огласят от Хавана. В документа и на самата среща няма да се обсъждат богословски въпроси. Дневният ред на срещата ще включва изцяло теми на съвременността, които са повече от обществен и политически, отколкото от религиозен характер.

„Една от основните причини за тази среща е осъзнаването през последните няколко години, че когато християни са преследвани или принуждавани да напуснат домовете си в Близкия изток и в Африка, техните убийци не се интересуват от кое християнско вероизповедание са те“, коментира още Би Би Си. Затова и мерките за защита на християните, подложени на геноцид в Близкия изток, в Северна и Централна Африка ще бъде № 1 сред обсъжданите теми. Вероятно двамата духовн лидери ще призоват политиците към мир в „горещите точки“. 

По време на проповедта си в неделя на площад „Свети Петър“ във Ватикана папата се обърна към вярващите да се помолят за срещата му „със скъпия брат Кирил". Вестник „Кориере дела сера“ го цитира да казва, че „искам да срещна и отново да прегърна моите православни братя“. Не е изключено двамата с патриарх Кирил да се прегърнат в Хавана. Само протоколна ли ще е тази прегръдка?