Поредно второ отлагане на нормативните текстове, които предвиждат по-ниско доплащане за медикаменти в аптеките, е поискало Министерството на здравеопазването, научи Клуб Z. Става дума за т. нар. ценови коридор, който слага таван на сумите, поемани от гражданите така, че да не вадят от джоба си повече от 60% от референтната стойност на съответния медикамент.

Коридорът се въвежда основно за лекарствата, които се доплащат от пациентите в рамките на 50-75%, защото здравната каса поема едва една-четвърт от цената им. Според новия модел публичният фонд ще заплаща най-евтиния медикамент в дадена терапевтична група, а гражданите ще додават не повече от 60 на сто. По този начин цените на лекарствата, за които болните харчат най-много лични средства, се очаква да поевтинеят с поне 10-15 на сто.  

В официално писмо до Министерския съвет обаче здравното ведомство настоява промяната да влезе в сила от 1 септември, а не от 16 февруари, както предвижда Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Разпоредбите трябваше да бъдат въведени още на 15 декември миналата година, но бяха отсрочени с два месеца по настояване на Българския фармацевтичен съюз. Мотивът тогава беше, че аптеките се нуждаят от технологично време да въведат новите отстъпки и да се освободят от всички медикаменти на старите цени.

"Анализирането на въпроса в началото на 2016 г. показа допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти", са основните аргументи на здравното министерство, посочени в писмото до правителството.

Останалите мотиви не се различават от предишните, с тази разлика, че от повече технологично време се нуждаят не само аптеките, но и здравната каса. Обектите за търговия на дребно с лекарства трябва да приспособят софтуера си към новите изисквания, а публичният фонд - да включи в информационната си система специални контроли, които да улавят евентуални нарушители. Оказва се също, че продажбата на лекарства със старите надценки се случва по-бавно от очакваното и пазарът се нуждае от повече време за настройка към новите правила.

Отговорът на Министерския съвет се очаква до края на деня или най-късно в понеделник, 15 февруари.

По предварителни данни промяната ще се отрази върху крайната стойност на около 800 медикамента, които видимо ще поевтинеят за крайния потребител.