Разходи за отопление, за храна, наем и други сметки - заплатата просто изчезва от банковата сметка. И все пак колкото и да е трудно на пръв поглед, може би има начин да промените нещата, така че да преосмислите плащанията си по начин, по който да спестите пари без това да доведе до някакви драстични промени в начина ви на живот. Сайтът mental floss подбра няколко неща, с които може да се опримизира личният бюджет.

Съветите са за САЩ, но някои определено са приложими и у нас.

Лекарства

Купувайте генерични лекарства. Те са длъжни да отговарят на същите стандарти, на които и марковите. Единствената разлика е в цената. В САЩ генериците са с до 40 процента по-евтини от оригиналните илачи. Така че вместо да губите пари за луксозни опаковки и разпознаваемо име, може да спестите.

Прически

В САЩ посещението при фризьор е истински финансов кошмар. Дори и да сте готови да платите повечко, за да изглеждате добре, при плащането ще ви се стъжни. Мъжете в Америка дават средно по 28 долара за подстригване, а жените плащат около $ 44. При това в големите градове тарифите са много по-високи. Например в Ню Йорк дамска прическа струва обичайно около $ 73, но без никакво усилие може да се окажете в салон, в който ще ви приберат над 100 долара за същото.

Тук съветите са два - първият от тях е да ползвате услугата възможно по-рядко. Така например, ако не ходите в салона  на всеки две седмици, а само веднъж месечно, от което едва ли ще пострада външният ви вид, това може да ви икономиса сума от 336 до 672 долара на година. От mental floss дават и друг ценен съвет - ровете в сайтовете за колективно пазаруване. Там често можете да нямерите много прилични отстъпки от цената и то от качествени салони.

Банковите такси

При тях нещата са почти едни и същи у нас и в САЩ. Например Банк ъф Америка събира стряскащите, както и да го погледнеш, 12 долара на месец такса за разплащателна сметка. Тук съветът е: четете внимателно какво пише с дребен шрифт. В спомената американска банка в случай че поддържате определен дневен лимит на средствата и ако регистрирате определен брой плащания от сметката си, таксата отпада.

Подаръчни ваучери

Купуването на ваучери за подаръци на пълната цена на картата, е голяма глупост. Подобна покупка има смисъл само и единствено, ако платите по-малко от номинала и сте напълно сигурни, че човекът на когото ще я дадете, наистина има нужда от подобно нещо.

Електричество

Следващият съвет е наистина много важен, защото наистина без ограничение в нищо може да намали сметката ви за ток. Става дума за т.нар. фантомно потребление на електричество. Това са всички щепсели на електроуреди, които остават в контакта и в момента, в който не ги ползвате. Ако е включен само телевизорът, това не променя особено нещата, но в контактите остават страшно много други електроуреди. Замислете се например колко хора се сещат да махнат зарядното на мобилния телефон от контакта. Дори и да не ви се вярва такива "енергийни фантоми" гълтат 10 на сто от сметката за ток, която плащате.

Книгите

От купуването на книги също може да се пести без това да влияе на просветеността ви. Именно в това е смисълът на обществените библиотеки. Средната цена на нова книга с твърди корици е 30 долара и не си струва да се дават подобни пари, за едно прочитане, след което тя само ще събира прах и овехтява. Освен това електронните четци са отлично решение, тъй като броят на безплатното съдържание расте главоломно. Да не говорим, че дори "Амазон Прайм" вече пусна възможност потребители да препращат книги на други устройства "Киндъл".

Мобилният телефон

Ако ви се струва, че давате прекалено много пари за мобилния си телефон, трябва да знаете, че от тези разходи може да се спести. Един от начините е, ако купите мобилно устройство в брой, а не разсрочено за няколко години. Разсрочването на месечни вноски оскъпява смартфоните в САЩ с до 360 долара на година, показват изчисления на mental floss.

Автомобилните застраховки

Това е едно от най-рекламираните неща. Застраховки се предлагат навсякъде от безброй агенти, които могат да лавират с цената, така че нищо не ви пречи да се пазарите с тях в опит да получите по-изгодна цена.

Антивирусен софтуер

Антивирусният софтуер не е нещо, което да се опитвате да заобиколите. Важен е, но това не означава, че трябва да плащате пълната цена за него. Има изобилие от възможности за значителна защита, които са безплатни. Можете да проверите списъка на най-добрите безплатни антивирусни възможности в PC World и да изберете най-доброто за вашия компютър.