Мариана Георгиева е професор, доктор на филологическите науки в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН. От 1985 до 2001 г. е преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Проф. д.ф.н. Мариана Георгиева е автор на пет книги в областта на синтаксиса и на философията на езика и на повече от 70 статии в научни сборници по проблемите на съвременния български език. От 2001 до 2010 г. е директор на дирекция „Студенти, докторанти и специализанти“ в МОН. Министър на младежта и спорта от 2013 до 2014 г.. Депутат в 43-то Народно събрание. До края на 2015 г. е зам.-председател на парламентарната Комисия по образованието и науката.

-  Проф. Георгиева, да започнем с коментара ви за горещия скандал - забраната доскорошните ви колеги господата Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция...

- Съжалявам, но не мога да коментирам, нищо не зная. Не разполагам с достатъчно информация, а и нямам компетентност по въпроса.

- Лютви Местан обяви, че заедно със свои сподвижници, сред които сте и вие, създава нова политическа партия ДОСТ. Какво ви провокира към това и смятате ли, че има място в либералния спектър за още партии като ДПС?

- Смятам, че в либералния спектър е оспоримо мястото на партии като ДПС. ДПС, след словото на Ахмед Доган, вече не е същинска либерална партия. Либералният спектър в България е някак си оголен. Ние ще запълним тази ниша. Ние казваме, че има „такова нещо“ като отговорност, свобода и толерантност. Това не са само думи, а принципи, цел, кауза, смисъл на политиката ни. Либерализмът не е пустословна риторика за имиджа на партийни функционери. Либерализмът е политика в името на свободата на гражданите, на свободата на съвестта, на свободата на словото, на върховенството на закона. За това ще работим всички ние -  демократи за отговорност, свобода и толерантност.

- Кой е вашият таргет, според предварителните ви проучвания, на чия подкрепа се надявате? И още, на кого обещавате „приятелство“ в политиката и от кого очаквате такова?

- Освен на разочарованите от ДПС след отказа му от основните принципи на либерализма – свобода, отговорност, толерантност, ние ще работим за доверието и на всички български граждани, за които етно-религиозното различие не е риск за националната сигурност, а ресурс - човешки, културен, социален въобще. Тезата за ДОСТ като протурска партия е разработка на лаборатории и библиотеки, на неевропейски и антинатовски кръгове. Тежко ехо от историята на недемократична България.

А да се извежда пред скоби „езиковата игра“ с абревиатурата, вместо политическата презентация на съставното име на партията, е, простете, избирателно „втренчване“. Досега не съм отбелязала подобна „езикова игра“ с други абревиатури от списъка с имена на политически партии – например омонимия на азбукарство в политиката - АБВ, или омонимия с хералдика на държавността - ГЕРБ... Недосетливост може би... Липса на интерес едва ли... Пристрастност сигурно. С други думи, политиката не е етикет и анализът й не се покрива с каламбура.

Времето и неговата пулсация ще убедят и най-силните скептици, че ДОСТ ще провежда политика на отговорността пред гражданите за европейски правила на социална реализация и в условия на истинска, а не наужким демокрация.

- Демокрация, свобода, толерантност – понятия, които са в името на партията ви. Обществото ни не е ли твърде изнервено от битката за оцеляването и тези красиви думи не са ли само фрази?

 - Обществото е изнервено от псевдополитики, които не се проектират в битието на гражданина – некачествено образование или неинтегриращо; недостъпно и несигурно здравеопазване; безработица; инфраструктура само за големите градове; тежка орис за живеещите в малките населени места и т.н., и т.н. Защо все така и докога – това изнервя всички. Избирателите са изнервени от неуморимата приказливост за предстояща хубава съдба. Това е осъдително за политическата риторика, когато тя има многогодишна история. Не са виновни „демокрацията“, „свободата“ и „толерантността“, а тези, които загърбиха тези принципи.   

- Вие лично защо направихте този избор да подкрепите доскорошния председател на ДПС г-н Местан, вместо да изберете сигурността? Не се ли страхувате, че и тази нова партия ще последва съдбата на предишни отцепници от движението?

 - Моето решение да избера ДОСТ има част от обяснението си в казаното в отговора ми на предходния въпрос, от една страна, и е доказателство за това, че ДОСТ е партия, която ще работи за модерна демокрация в България – за свободата на всички, какъвто и етнически произход да имат, каквато и религия да изповядват, каквото и име да носят, какъвто и да е майчиният им език, от друга. Познавам и Местан, и Хафъзов, и Дурмуш, Али, и останалите си колеги и знам, че да се сипят обвинения върху им, че биха работили срещу България, е отклоняване на вниманието от сериозни проблеми в много сектори на обществено-икономическото ни развитие, от непоемане на отговорност за много нерешени проблеми и  уплах от реформи и от обновяване на политиката.

Що се отнася до сигурността и страха, както Вие ги разполагате във въпроса си, важно е това Ви питане. Първо, това е основният проблем на некатегоричната ни демокрация. Жалко е да се разбира политиката като място на сигурност. Докато има това разделение – политиката и многогодишните партии са сигурност – другото е несигурност, обществото ще е „изнервено“, както Вие се изразявате. Значи ДОСТ ще успее. Второ, на избирателите е нужна свобода, ще рече сигурност, а това ще се случи с отговорност на демократите в политиката, не с етикети, анатеми и думи, думи, думи. Само в Библията Словото е „в начале“. В битието има дела, а не просто слова. А политиката е в името на битието на гражданите. За това ще работим в ДОСТ, затова не носим кармата на отцепниците. Между впрочем друг е векторът на прототипа на ДОСТ. И скаларът е друг. Има време.

- Избрана сте за депутат от Пазарджишкия регион, Делян Пеевски също. Какво ще се случи на следващия вот в областта и хората кого от двама ви ще предпочетат, според вас?

- По-важното е, че ДОСТ предлага реална алтернатива на избирателя, в това число и на този от ДПС. Светът се променя, в това число и България, и ние – гражданите, също. Освен това, не всичко е бизнес. „Не всичко е пари, приятелю“, пее Лили Иванова. Вярваме, че идеите ни са по-силни, защото са за доброто на българските граждани в условията на евро-атлантически реалности в условия на демокрация по същество, а не като директива за оцеляване на статукво с ретроправила.

- Либералните партии в Стара Европа как приемат създаването на нова такава партия в малка България? Има ли вече отзвук и на какво партньорство с тях се надявате?

- Предстои да ги информираме. Ще им изпратим и учредителната си Декларация.