Ужасна си и мязаш куту рубот! ...

Ужасна си - зловещо привидение...

Ужасна си – и имаш дълъг хобот...

Кошмарна си!

По традиция световният пънк и други по-фриволни жанрове си правят шегаджийски компилации на най-антилюбовните песни в навечерието на Свети Валентин. Кратко ровичкане из родните музикални анали показва, че и клета майка България е дала на света достойни песни и най-вече текстове на тези, които не си падат по безбожно скъпи бонбониери с форма на сърце и влажни погледи над чаша розе...

Подбрахме няколко за вас.

10. БИЧЕТО - САМ САМИН

Бичето изобщо не е автор, който бихте си пуснали на свещи с любимата, докато свенливо се чудите дали "случайно" да докоснете поне малкото й пръстче 

9. ЗАМУНДА БАНАНА БЕНД - САМ МНОГО УБАВ

Около екзистенциалната интроспекция на АЗ-а и неговата скромност се върти и позабравената "Сам много убав" на "Замунда..."

8. КОНТРОЛ - ТИ ОЩЕ ЛИ СИ ТУКА, МА?

Понеже няма как да не се завъртим около златната драскотина, оставена от "Контрол" върху хладилника с бира на всеки закоравял самотник... класическата "Ти още ли си тука, ма?" често бива незаслужено подценявана...

7. КОНТРОЛ - КУЧКО, МАРШ В КОВЧЕГА

В същия поетичен резонанс трепти и красноречивата "Кучко, марш в ковчега". Както се казва, и заглавието стига...

6. ОБРАТЕН ЕФЕКТ - МОЛЯ ВИ, МАДАМ

"А може, може много да ме искаш,

но няма, няма да ти дам...", е тотална класика. 

5. ХИПОДИЛ - ЖЕНАТА

Малцина почитатели на "Бате Гойко" може би си спомнят, че първият хит, проправил пътя пред "Хиподил", беше именно този. "Жената" е една от класиките, любима на десетките хиляди по-стари фенове (не е ясно дали и на съпругите им) на групата. Толкова е класическа, че... по онова време нямаше нищо освен БНТ, което да произвежда видеоклипове.

4. АКАЩИ ДЖУДЖЕТА - УЖАСНА СИ

Не заради популярността й, а заради непреходността на текста в световната любовна лирика поставяме тук тази песен на самобитните "Акащи джуджета". 

3 . ЧУВАЛ ЧУВАЛ - ТВЪРДЕ СЪМ КРАСИВ

И понеже, както казахме, няма как в тази сфера да се стои далеч от "Контрол", помните ли техния мутант "Чувал чувал"?

Режа си ноктите на краката и се питам де е, де е любовта.

Песента е от тези, без които не минава купон вече близо 20 години, а зад микрофона е... актьорът Калин Сърменов, нали знаете?

 2. ХИПОДИЛ - ГРОЗНА СИ КАТО САЛАТА

Като подгласник на върха е мястото да включим пак "Хиподил" с "Грозна си като салата"... Най-малкото заради феноменалните заглавие и текст на песента, които, доказано, не съществуват никъде в световната музикална история.

Грозна си като салата, неразбъркана с оцет,

пò си дребна от заплата, пò си плоска от тапет.

Просто оркестърът свири туш...

1. КОНТРОЛ - НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН

Хубавото на шедьоврите е, че както ги слуша почти всяка женеща се двойка в "най-специалния/щастливия" ден на сватбата, така и най-бесните пънкари си правят пого на тях.

Затова ви предлагаме оригинала с Кольо Гилъна, въпреки че има и други прекрасни варианти, които може да си откриете...  И толкоз.

Весело посрещане!