Лютви Местан получава подкрепа от хора, близки до турския президент Реджеп Ердоган и дори името на новата му партия е турско – ДОСТ. Това каза пред БНТ зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Много ще е трудно на Местан като направи партия да убеди, че тази партия е българска. Подкрепата към него е много по-голяма от тази, която едно време получи Касим Дал. Турските медии вкарват тезата, че Местан е с Турция, а Доган е с Русия", каза тя.

И припомни, че ДПС достатъчно силно са били обвързани с Турция и "има отенък" на вмешателство в политиката от страна на Турция.

"Тази подкрепа, която се получава от Турция е сигнал към смесените региони. Много интересни процеси текат и в ДПС, и във формацията, която предстои да бъде направена", допълни Караянчева.

Трусовете в ДПС обаче по никакъв начин не влияят на ГЕРБ.

"Ние си имаме своя политика, работим трайно по тези региони. Ние не сме партия еднодневка", категорична е депутатката.

Тя не пожела да коментира ултиматума на Ердоган, който заплаши да изпрати 3 милиона бежанци към България. Но потвърди за решението в тежки моменти, ако се налага армията да пази границата. Това щяло да се случи, ако специалистите преценят.

Караянчева отказа да коментира и информацията от последната седмица за забраната на Турция на територията й да влизат почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението Делян Пеевски. Причината - това все още е неофициална информация, която се осланя на съобщение от турските медии и не може да бъде потвърдена.

Депутатката от ГЕРБ коментира и новото коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което следващата седмица трябва да се финализира и подпише. И се спря специално на поведението на лидера на ДСБ Радан Кънев. Неговото отношение към коалиционните партньори било „не красиво”.

"Не може да ги наричаш варвари. Основният му контакт е във фейсбук - така не се прави политика", каза Караянчева.