Президентите Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор сирийската криза и ситуацията в Украйна, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл.

Двете страни оценили положително решенията от заседанието на Международната група в подкрепа на Сирия в Мюнхен по хуманитарните аспекти на кризата, режима за прекратяване на огъня и започването на реален политически процес.

Путин заявил, че са необходими работни контакти между представители на министерствата на отбраната на Русия и САЩ. Те биха позволили да се води по-успешна борба срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Руският лидер отново призовал за създаване на обединен антитерористичен фронт и отказ от двойни стандарти.

По въпроса за Украйна той изразил надежда, че Киев ще предприеме практически стъпки по изпълнение на задълженията си по Минското споразумение, включително за пряк диалог с Донбас, обявяване на амнистия и извършване на конституционна реформа. Това трябва да бъде съгласувано с представители от Донецката и Луганската народни републики.