Смени в кабинета засега няма да има, Орешарски е успешен премиер, в България има задкулисие, но БСП не се чувства изнасилена от ДПС, а Бойко Борисов, ако не иска дебат със Сергей Станишев, може да се пробва с журналиста Александър Симов, осми в листата на соцпартията на евровота. Изборите на 25 май няма да бъдат основание за предсрочен парламентарен вот. Всичко това стана ясно от пространно интервю на лидера на БСП в предаването "Тази събота" по bTV.

За Бойко Борисов: Простотията не помага

"Простотията не помага", така коментира Станишев цветистите изказвания на своя главен опонент и неизменен дразнител Бойко Борисов.

На 1 май лидерът на ГЕРБ го обвини, че няма право да празнува, защото е без трудов стаж, "че му треперят мартинките" и че не може да брои, защото на червения митинг е имало много по-малко хора от официално обявената бройка. 

"Когато няма какво да кажеш, се правиш на интересен", отговори задочно Станишев. "Когато някой няма какво да каже като политика, предлага такива ходове", смята водачът на БСП и ПЕС.

По повод отказите на Борисов да излезе на дебат с него по евротеми, Станишев предложи да му прати журналиста от "Дума" Александър Симов. 

"Какво значи да бием ГЕРБ? Има две ясни алтернативи, две каузи, две виждания за България и Европа", превключи на по-универсална тематика соцлидерът. От всички граждани на Европа зависело какъв курс ще поеме Европейският съюз, защото сега се давало възможност за избор на президент на Европейската комисия, който не е на тъмно, не е по договорки, обясни той.

 Прогноза: след 25 май няма да има предсрочни парламентарни избори

Тези избори няма да бъдат повод за парламентарни предсрочни избори. Това беше единствената прогноза, която Станишев даде за предстоящия на 25 май евровот.

"Стремим се да бъдем първа политическа сила. Има достатъчно социолози, нумеролози и астролози. Питайте ги тях за тези прогнози", отказа соцлидерът да бъде по-конкретен за това колко места ще спечели партията му в Европарламента. 

На въпрос: "Може ли да обобщим, че ако сте едно място под ГЕРБ, сте загубили изборите", Станишев беше лаконичен: "Не можем да обобщим".

Без смени в кабинета. Засега.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не потвърди слуховете за готвени промени в правителството на Пламен Орешарски. В медиите упорито се спрягат имената на земеделския министър Димитър Греков и на здравната министърка Таня Андреева, които били нарочени за смяна веднага след евровота. 

"Към момента не виждам основания за промени в кабинета. Всички министри са добри експерти. Не са събирани по кръстовища и бензиностанции (препратка към признание на Анна -Мария Борисова, един от здравните министри в кабинета "Борисов", която обясняваше, че с Борисов за първи път се видяли на една бензиностанция)". Искам от тях по- голяма политичност, те не са само експерти", каза Станишев. 

Според лидера на БСП Таня Андреева е "компетентен министър" и "много я боли за здравеопазването". Той даде и оценка на цялото правителство, което било много успешно воглаве с премиера Пламен Орешарски.

Соцпартията не се чувствала изнасилена от ДПС

Станишев не даде конкретен отговор на въпроса доколко компетентен евродепутат ще бъде Делян Пеевски от ДПС. Всеки има правотото да се кандидатира. Оценителите са избирателите. "Каква е компетенцията на Слави Бинев или на Меглена Кунева", попита той реторично, като не стана ясно дали дава бившия депутат от "Атака" и бившия еврокомисар като добър или лош пример. Бинев е бивш спортист и после скандален бизнесмен и политик, а Кунева получи множество международни признания и награди за работата си като еврокомисар.

БСП не се чуства изнасилена от ДПС в работата на кабинета, обяви още Станишев. Оказа се, че и той вижда задкулисието в страната. "Задкулисие има", отсече той и се върна към работата на кабинета на ГЕРБ и отразяването на работата му от медиите. Сега прозрачността била много по-голяма, продължи соцлидерът.

АБВ е анти-БСП проект

"АБВ е проект, който по същество е анти БСП и обслужва нашия опонент. Те късат по малко жива плът от партията", каза Станишев за политическата формация на Георги Първанов. БСП и АБВ обаче били в различни категории на изборите. Първанов и Ивайло Калфин решили, че личностите са по-големи от една кауза. "Тази грешка ще им излезе скъпо", закани се Станишев и обяви, че за тях няма връщане назад в БСП.