Словашкият външен министър Мирослав Лайчак днес отрече страната му да участва в опит за изолиране на Гърция и разкол в ЕС по повод на миграционната криза.

Министър-председателите на т.нар. Вишеградска четворка (В-4) днес се събират в Прага, за да формират обща позиция преди среща на върха на ЕС за британския референдум и за миграцията в четвъртък и петък. Групата включва Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Поканени са и премиерите на България и Македония. Според предварителни информации В-4 ще им предложи помощ да засилят охраната на границите си с Гърция, за да намалят миграционния поток към Централна и Западна Европа.

"Няма никакво намерение ЕС да се разделя и нищо против никоя от неговите членки", каза Лайчак на влизане в Съвет на външните министри в Брюксел тази сутрин.

Той добави, че срещата "не е, за изолиране на Гърция, а за да помогнем на България и особено на Македония". Лайчак подчерта, че В-4 ще работи ЕС да има "решение, в което ще участват всички".

Германия реагира отрицателно на срещата. Борисов вчера говори по телефона с канцлера Ангела Меркел, за да ѝ обясни, че България няма да участва в сепаративни решения.

В писмо да В-4 и левите лидери в Европа вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер се обявиха против инициативата на вишеградците. Габриел и Щайнмайер са най-високопоставените социалдемократи в управляващата коалиция на дясната Меркел.