Неизбежно е "Даеш" ("Ислямска държава") да се опита да атакува САЩ, заяви шефът на ЦРУ Джон Бренан в интервю за телевизия Си Би Ес.

"Очаквам да се опитат да го направят - с бойци, с материали или с каквото и да било още, което им трябва, за да извършат или да подкокоросат хората да извършат тези атаки. Смятам, че опитите са неизбежни. Но не смятам, че успехът е неизбежен", каза Бренан.

ЦРУ знаело в дните преди парижките атентати на 13 ноември 2015 г., че джихадистката групировка планира да нанесе някъде удар. Атаките във френската столица взеха 130 жертви.

"Но лицата, замесени в това, бяха в състояние за де възползват от новите достъпни средства за комуникация", добави шефът на разузнаавателната централа.

Все пак американското разузнаване предотвратило редица атентати на "Даеш". Нападенията щели да бъдат дело на бойци, пратени в Европа от Ирак и Сирия. Джихадистите били идентифицирани, заловени и арестувани, след което ги разпитали. Всичко това се дължало на "много, много добро разузнаване".