Реформаторският блок още не са обсъдили премахването на европейския мониторинг върху Румъния преди България, научи Клуб Z. Очаква се обаче да са готови с позиция утре, която ще представят в парламента.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че тя е готова да прекрати механизма за наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на Румъния, преди да направи това за България заради разликата в резултатите на двете страни.

ЮНКЕР НАРУШИ ТАБУТО: БРЮКСЕЛ РАЗДЕЛЯ НАБЛЮДЕНИЕТО НАД БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Въпросът за европейския мониторинг вероятно ще се обсъди в днешната вечерна среща на парламентарната група на Блока.

"Утре в парламента ще коментираме специално. Днес не сме го обсъждали, ще имаме пресконференция на Гражданския съвет и ДСБ," каза Радан Кънев пред Клуб Z. 

Възможно е това да означава, че РБ ще са затруднени да имат обща позиция, предвид подчертаните несъгласия по подобни теми между все тези, които все още поддържат правителството - ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД, и тези в опозиция.

Днес Реформаторския блок имаха среща на Изпълнителния съвет, но основна тема за обсъждане е било напрежението в Министерство на отбраната, след като зам.-министърът на НПСД Орхан Исмаилов изрази остро несъгласие с политиката на министъра Ненчев.